Bokmässan borde porta högerextrema

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Petter Larsson om att ”Nya tider” får ställa ut på mässan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den högerextrema tidningen Nya Tider ska ställa ut på Bokmässan i Göteborg.

Det är extremt obehagligt.

Nu tvingas alltså svarta, människor med utländsk bakgrund, judar, homosexuella och socialister bland besökare och utställare möta några av sina värsta fiender, delar av en rörelse man verkligen har skäl att frukta rent fysiskt, på mässgolvet.

Deras ”rätt” att ställa ut, väger alltså tyngre än vår trygghet?

Tidningen startades av folk från nu avsomnade nazianstrukna Nationaldemokraterna och är i dag en del av den bredare högerextrema miljön till höger om Sverigedemokraterna.

Som förklaring anger Bokmässan att man dels inte ”åsiktsregistrerar” utställare, dels att det är en fråga om yttrandefrihet.

Det är en missuppfattning av yttrandefriheten. Den tillkommer naturligtvis också, inom lagens ramar, högerextremister och deras tidningar. Men den innefattar inte rätten att få yttra sig i vilket sammanhang som helst. Precis som andra aktörer – föreningar, tidningar, företag – bestämmer Bokmässan själv vem man vill ge en plattform och vilka man vill neka.

Nu ger man plats åt invandringsfientliga, högerextrema antisemiter som skriver uppskattande om den våldsamma nazistiska rörelsen.

Om organisatörerna inte var så bevandrade att det ringde en varningsklocka när de hörde namnet och fattade beslutet är kanske begripligt.

Men nu vet de vilka de är. Och då finns goda skäl att portförbjuda dem.

Petter Larsson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN