Tysk Pussy Riot-trio riskerar fängelse - bröt mot blasfemilagar

avMartin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AP
Ryska originalet. Foto: AP

”Hårt slag mot demokratin”.

”Merkel och pakten med påven”.

”Pussy Riots aktioner utmanar Merkels makt”.

Nej, vi har inte fått läsa några såna rubriker. Vi har nästan inte läst några rubriker alls om de tre demonstranter som iklädda Pussy Riot-masker släpades ut ur katedralen i Köln medan de vrålade ”We are prisoners” och ”Free Pussy Riot” häromveckan.

Det är märkligt eftersom de nu riskerar ett hårdare straff än sina ryska kolleger – tre år i fängelse.

Katolska kyrkan har nämligen anmält de tre frihetskämparna för brott mot de tyska blasfemilagarna.

Japp. Blasfemilagar.

Det väckte stort ramaskri när ryske parlamentsledamoten Alexander Sidyakin nyligen föreslog en rysk blasfemilag som påminner om Tysklands. Men Sidyakin hade inte ens ett riktigt förslag.

Samtidigt håller sig de stolta europeiska demokratierna Tyskland, Österrike och Irland med gamla blasfemilagar som förbjuder medborgarna att häda religion och religiösa platser.

Det finns så klart historiska förklaringar – de tre länderna har en historia av brutal förföljelse av religiösa minoriteter.

Men vi ska inte tro att den europeiska yttrandefriheten är obegränsad, eller att den står mycket friare från religiös påverkan än den ryska.

Putins beroende av politiskt stöd från den ryske patriarken Kirill är väldokumenterat. Samtidigt företräder protestanten Angela Merkel ett parti med djupa religiösa rötter, vars systerparti CSU är en sorts påvlig motsvarighet till islamismen, om man så vill.

Publicerad: