ÅSIKT

Sharia-mordet skakar Indien

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Pakistanske guvernören
Salman Taseer mördad

Salman Taseer, mördad guvernör.

Över en natt förvandlades centrala Kairo till ett slagfält. Demonstranter, som kanske är utklädda poliser, dödar andra demonstranter och folk som tidigare log lyckligt, ser alltmer bistra och plågade ut.

Ändå ligger det fortfarande en känsla av vår i luften - inte bara i Nordafrika, utan även här hemma. Trots allt har en lucka öppnat sig i historien, en liten glipa som visar att folk kan enas och kasta av sig förtrycket. Plötsligt känns det lite lättare att andas.

Men betraktat från den indiska delstaten Kerala, som jag lämnade för lite drygt en vecka sen, ser världsläget dessvärre helt annorlunda ut.

Efter det spektakulära mordet på den pakistanske guvernören Salman Taseer i början av januari är Indien ordentligt skärrat. Intellektuella skriver om hotet mot demokratin, men vad det handlar om är den fullt realistiska rädslan för att Pakistan ska bli en islamistisk stat.

Mellan raderna läser jag mig till att Taseer med sin playboyimage var en gammal skojare, fast en skojare med ryggrad. Han stod den pakistanska eliten i det ledande partiet PPP nära och var personligt bekant med Benazir Bhutto. Trots det vågade han kritisera korruptionen och offentligt försvara den kristna kvinnan Asia Bibi som riskerar dödsstraff för sina blasfemiska uttalanden.

Taseers mördare, livvakten Malik Mumtaz Hussain Qadri, anser att sharialagarna bör stå över all sekulär lagstiftning. Den åsikten delas numera av majoriteten av Pakistans befolkning. Även Pakistans juristförbund, tidigare ett fäste för anhängare av yttrandefriheten, tycker att Qadri, som enligt dem agerat som en rättrogen, bör slippa straff. Det är en radikal omsvängning. Allmänt tolkas den som att det är dags för västvänner och liberaler, det vill säga för Pakistans tidigare överklass, att lämna landet.

Nobelpristagaren V S Naipuls hustru, den Englandsbaserade journalisten Nadira Naipul, skriver i India Today att det ironiska med Taseers död är att den har enat fundamentalisterna, och kanske hela Pakistan, som enligt henne är på väg att bli en diktatur i stil med Iran:

”Liberalerna är rädda. Deras rädsla går nästan att ta på. Mullorna vädrar blod. De ropar på mer. Detta är en vändpunkt. Ett lackmustest för Pakistan. Vilka är vi? Vem är hjälten i det här dramat, Qadri eller Taseer?”

För Indien är frågan också giltig, fast på ett helt annat sätt. Mycket står på spel, inte bara den ömtåliga balansen mellan två gamla fiendenationer. Händelserna i Pakistan sätter fingret på en öm punkt: mygel och maktmissbruk innebär lika stora hot mot demokratin som religiös fanatism.

Och när det gäller anklagelser för korruption och politiska försummelser, står den indiska regeringen med premiärminister Manmohan Singh inte långt efter den pakistanska.