Lars von Trier – ännu en missanpassad man

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Utkastad – och ursäktad.
Utkastad – och ursäktad.

”Lars är så där” var naturligtvis förklaringen.

Det socialt missanpassade geniet är en av våra äldsta manliga stereotyper. Själva ordet geni kommer ur grekiskans genius som betyder manlig skyddsande.

I går blev den danske regissören Lars von Trier utkastad från filmfestivalen i Cannes efter sina grova skämt om bögar, porr, nazister och judar. Filmvärlden var självklart snabb med att ursäkta honom.

Vi älskar idén om det manliga geniet – hela vägen till eftergiven förstumning. Han är lika delar upphöjt väsen som missanpassat barn. I båda fallen något som kräver all vår uppmärksamhet, vilket är det centrala. Särskilt för honom.

”Åh herre Gud” mumlar Kirsten Dunst där hon sitter bredvid von Trier på presskonferensen. Uppstylad till tänderna insnörd i en designerklänning, hon är också konstnär men skulle aldrig kunna bete sig som von Trier. Hon gör vad som förväntas av henne. Det gör han också. Det manliga geniets totala brist på hänsyn bekräftar bara hans genialitet i omvärldens ögon. Han slår vilt omkring sig och vad han än gör möts han av applåder och nervösa skratt. Också en definition av helvetet.

Jag har egentligen inte så mycket att säga, jag måste improvisera lite, säger Lars von Trier.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.