Kultur

Tacka medierna för att kungen granskas

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det blåser om vår statschef.
Det blåser om vår statschef.

KULTUR

Hovets informationschef Bertil Ternert kan inte svara på några frågor som har med kungen, nakna tjejer och maffian att göra, eftersom han inte arbetade vid hovet när de påstådda händelserna eventuellt inträffade.

Och kungen själv kan givetvis inte svara på några frågor, eftersom han är kung.

Det är väldigt behändigt organiserat.

Efter alla skandaler har Vänsterpartiet krävt en sanningskommission om kungahuset. Samma sak krävde jag i början av året, efter TV4:s avslöjanden att Silvias pappa var nazist. Det fick drottningen att ställa sig över den svenska yttrande- och tryckfrihetslagen genom att i ett ”privat” brev till TV4:s vd Jan Scherman ifrågasätta att programmet sändes.

Problemet är bara att ingen i Sverige har rätt att tillsätta en sanningskommission. Riksdagen har det inte, och det finns heller ingen myndighet som har rätt att granska kungahuset. Polisen får definitivt inte göra det, eftersom kungen har straffimmunitet. Så ser vår konstitution ut.

De enda som kan granska kungahuset är medierna. Det finns de som ifrågasätter om bilderna det nu stormar kring är äkta. De litar inte på TV4:s reporter. Det gör jag.

Mitt förtroende för svenska journalister är stort. Dessutom tror jag precis vad som helst om kungen. Det har han sig själv att skylla.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!