Kultur

Centerprofil rasande på Maud Olofsson i ny bok

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

» SAKPROSA Gamle arbetsmarknadsministern och landshövdingen Börje Hörnlund har blivit en sådan där gubbe som det är lätt att vifta bort som konservativ och bitter. Alla partier har en egen Don Quijote. Dagens nyliberala centerpartister ägnar honom knappast någon uppmärksamhet även om de säkerligen förbannar Dagens Nyheters debattsida som ibland tar in hans angrepp på partiet.

Nu ger Hörnlund ut en memoarbok med den rörande titeln Vägen till politisk hemlöshet (Hjalmarsson & Högberg) och berättar om ett långt liv som börjar med västerbottniskt armod, kulminerar med statsrådspost och slutar med politisk alienation. Hörnlund tillhör en generation politiker som låtit de personliga erfarenheterna och de geografiska utgångspunkterna utgöra ideologisk bas för realpolitiska ställningstaganden.

Det är en rätt amatörmässig och ostrukturerad bok, men intressant i sin uppriktiga frustration. Hörnlund ser – liksom de flesta utomstående – att Centern förvandlats från bonnigt folkrörelseparti till en toppstyrd nyliberal megafon. Han tycks stillsam, men när han skriver om Maud Olofsson, Fredrick Federley och Andreas Carlgren blir han rasande.

De är odemokratiska maktmänniskor, menar han. Och vad värre är, de har raserat allt det som partiet stått för i hundra år, lämnat landsbygden att dö och begravt solidariteten.

Inga nyheter för den insatte givetvis, men säkert en tröst för gamla centermänniskorna i periferin.

Po Tidholm

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!