Podden som hjälper dig med ditt drömprojekt

I ”Start with this” ger poddvärldens mest kreativa hjärnor tips och tricks om skapande

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det kan vara svårt att komma i gång. Det vet Joseph Fink och Jeffrey Craner. En gång i tiden hade de en vision om att starta en podcast om en fiktiv stad vid namn Night Vale. Men hur skulle de göra? Hur skulle den låta? Var börjar man egentligen?

Vi som följt och fascinerats av Welcome to Night Vale under snart ett decennium vet i alla fall hur resultatet blev. Nu vill Craner, Fink och de övriga på Night Vale-redaktionen hjälpa andra aspirerande konstnärer, musiker och författare att komma i gång med sina drömprojekt i podden Start With This.

Även om formatet känns igen så är det som alltid något nyskapande över vad Craner och Fink kokar ihop. Welcome to Nightvale var i grund och botten klassisk radioteater men gjord med sådan twist att den kändes ohyggligt fräsch och nyskapande när den kom. Under åren har de fortsatt att tänja på gränser, inte bara innehållsmässigt utan också tekniskt. Nu angriper de ett problem som befinner sig på en väldigt grundläggande men ändå nästan filosofisk nivå: Att komma i gång.

Varje avsnitt innehåller en intervju med en konstnär eller författare som delar med sig av sina erfarenheter runt ett specifikt ämne relaterat till skapande. Tips och tricks egentligen. Inget nytt i sig. Men varje avsnitt innehåller också två uppgifter, en att utföra och en att konsumera.

Sedan är det bara att kasta sig in i den digitala gemenskapen runt podcasten, dela med sig av sina resultat och förhoppningsvis hitta ytterligare inspiration. Det är ett sätt att hitta in till sitt eget skapande, som i sin tur kan bli en katapult till projektet lyssnaren drömmer om att göra. En sorts kreativitetskurs från Utbildningsradion i samarbete med ABF, fast i podcastformat. Dessutom gjord av några av podcastvärldens mest kreativa hjärnor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN