Kultur

Newsmill publicerade bluffrektor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Debattsajten Newsmill har publicerat en debattartikel av en påhittad person.

Det har man visserligen misstänkt många gånger förut. Men nu har det hänt på riktigt.

”Leif Waldemark”, rektor för den kristna friskolan Mullbergaskolan, finns inte. Ändå publicerade Newsmill hans text "Revolutionen mot evolutionen" den 27 oktober.

Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle hända.

Newsmill har länge beställt texter med färdiga vinklar och skrivit ut intervjuer i första person för att få de åsikter de vill ha. Resultatet som först var underhållande har blivit allt mer krystat. Vinklarna är förutsägbart konfrontativa. Tempot allt högre.

En redaktör som är snäppet mer intresserad av verkligheten än av bisarra åsikter hade kanske kollat in Mullbergaskolans hemsida, och upptäckt att det är ett kristet ”educationcenter” där såväl Kungen, Foppa och Abba har utbildat sig. I sin artikel skriver ”Waldemark” att han startat ett upprop mot evolutionsläran. Om bara hälften vore sant vore det en megaskandal i skolvärlden.

Istället skriver Newsmill en faktaruta: ”Leif Waldemarks långa och framgångsrika karriär som rektor har givit honom djupa insikter i utbildningsfrågans problematik”.

Det är så dumt att man vill gråta.

Vad kan man lära sig av det här?

1) Antingen startar Newsmill ett fullskaligt Lunarstorm för vuxna där alla kan gräla helt anonymt eller så publicerar de bara människor som finns på riktigt (verklighetens folk?).

2) ”Leif Waldemark" är ytterligare ett bidrag till en växande flora av ultramodern satirisk litteratur – mockbloggarna. Och jag älskar dem.

Martin Aagård

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!