ÅSIKT

Skilj på valfrihet och verkliga val

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Gubbar som Alex klarar inte av konkurrensen från de unga kvinnorna, menar Linda Skugge i en replik ( Newsmill 5 juli ) till Alex Schulman ( DN 4 juli ). Men vill vi, de unga kvinnorna, verkligen ha det så här?

Enligt en kär nyliberal föreställning vet individen alltid bäst. Allra bäst vet dock majoriteten, eftersom den utgörs av många enskilda individer som helt oberoende av varandra har bestämt sig för att en viss företeelse är bra. Därför kan det omöjligt vara så att något som engagerar ute i stugorna skulle vara dåligt. Vi har ju valt det.

Eftersom ”Sveriges samtliga tonårstjejer” är fler än ”kulturkoftorna i gammelmedia” har de alltså per definition valt den rätta metoden enligt Skugge: modebloggande. Det existerar, och således är det optimalt.

Men Linda, att unga tjejer läser modebloggar beror inte på att vi inte har högre drömmar än om dagens outfit. Det beror på att det ligger i den rådande marknadens intresse att vi ägnar oss åt okritisk konsumtion och befästande av de kapitalistiska riktlinjerna för välbefinnande.

”Varför i jösse namn ska en ung brud köpa Veckorevyn eller någon annan modetidning när de får senaste nytt gratis inne på alla söta bloggtjejers bloggar?”, undrar du. Varför ska en ung brud få senaste nytt över huvud taget? Varför är det ingen som säger till oss att vi inte behöver följa de rådande normerna för att bli lyckliga, och att sann frihet ligger i att frigöra sig från de ideal vi blir påtvingade???

Linda, hur mycket både du och jag än föraktar manschauvinistiska kulturjournalister är de inte det största hindret i kampen för jämställdhet. Det verkligt obehagliga är när vi inte inser att det ”kvinnliga” vi omfamnar är en produkt av just det strukturella förtryck vi kämpar mot.?Att välja mellan modebloggar och Veckorevyn är inget val. Det verkliga valet ligger i att välja mellan att anpassa sig eller att slå tillbaka. Det om något är vad vi behöver höra, vi tonårstjejer uppvuxna i konsumtionssamhället. Skillnaden mellan tidningar och bloggar kan debatteras i all oändlighet, men jämfört med glappet mellan val och valfrihet är den tämligen obetydlig.

Rebecka Ahlberg
Frilansskribent och tonårig bloggare