”Polisens agerande skrämmer”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Petter Larsson om dramatiken i Köpenhamn

Foto: AOP

KULTUR Vi har inte hunnit marschera många meter förrän det smäller. Några personer ur det svarta blocket skjuter raketer och kastar jättesmällare mot de polisbilar, som flankerar de kanske 100 000 klimatdemonstranterna i Köpenhamn. Många blir skrämda och folk i närheten flyr, en del med barnvagnar, rädda att bli skadade.

De allra flesta märker förstås ingenting, utan tågar vidare mot Bella center.

Efter en värmepaus på en rökig ölstuga återvänder jag. Polisen har då säckat in omkring 400 demonstranter bakom bussar. De hålls i preventivt syfte, inte för något de gjort, utan för något polisen tror de ska göra.

Som i filmen Minority report.

De instängda tillhör inte bara svarta blocket. Man kan se flaggor där det står Rättvisepartiet Socialisterna, en dansk fotograf har sett ”alla sorters demonstranter” och till Politiken säger chefspolisinspektör Per Larsen att ”när vi ska hantera en ­sådan här situation kan vi inte finsortera.”

Polisen kör iväg både allmänhet och journalister och ställer upp sina bussar för att förhindra insyn. ­Alla frågor besvaras med samma ”jag vet inte”. Inga vittnen ska finnas, ingen information gå ut.

Ett par hundra andra demonstranter, anförda av en trumgrupp, solidariserar sig med de instängda och skriker slagord på engelska: ”Det är så här demokrati ser ut.”

Stämningen är aldrig hotfull utanför avspärrningen. Ändå driver polisen iväg alla ytterligare ett 70-tal meter. En tvåmeterspolis uppmanar mig att bege mig till Bella Center. Trots att jag viftar med presskortet.

Jo, det är ansvarslöst och helt oacceptabelt att skjuta raketer i en fredlig, folklig demonstration. Man sätter människor i fara, utan vettig orsak.

Men polisens agerande skrämmer mer. Oskyldiga fängslas, bakbinds och tvingas sitta i kylan i timmar. När alla vittnen körs bort sätts rättssäkerheten i praktiken ur spel.

Det är inte det öppna, demokratiska samhällets sätt att hantera stökiga demonstrationer eller ens mindre lagbrott. Utan något helt annat. Det bådar illa för den kommande veckan i Köpenhamn.

Publicerad: