Kultur

Jag är redo att ta över

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Siewert Öholm om kritiken mot SVT:s debattledarstil

Öppnar för en fortsättning? Siewert Öholm, 69, tar gärna över ”Debatt” – om det kan stoppa Dan Josefsson från att göra ”tråkiga debattprogram, utan tittare”. Foto: Mikael Wallertedt

Öppnar för en fortsättning? Siewert Öholm, 69, tar gärna över ”Debatt” – om det kan stoppa Dan Josefsson från att göra ”tråkiga debattprogram, utan tittare”. Foto: Mikael Wallertedt

”Verbalt underhållningsvåld” kallade Dan Josefsson SVT:s ”Debatt” i en artikel förra veckan.

I dag svarar SVT och tv-profilerna Lennart Persson och Siewert Öholm på kritiken.

Därmed sätter vi punkt för diskussionen om ”Debatt”.

Siewert Öholm från sin tid på SVT.

Jag noterar att Dan Josefsson publicerat en jobbansökan som debattledare i SVT.

Men med Josefssons tidigare misslyckanden i tv- branschen bör man se artikeln som den bitterbubbla den är. Hans mediegranskande program i SVT fick läggas ner på grund av dels inkompetens, dels tittarflykt.

Problemet med Dan Josefsson är inte alltid hans analys. Problemet är att han inte förmår att dra rätt slutsatser, därför att han är politiskt färgblind. Han har bara ett synsätt, en problemformulering och en slutsats. Det som inte är marxistvänster finns inte. Hallå, Josefsson! Åren har gått! Du har förlorat.

Det var inte jag som skapade Ian & Bert. Först publicerade de sig på DN-debatt, sedan grillades Bert av Olle Stenholm i radio och först därefter fanns de i Svar Direkt-studion. Stödstrumpeprogrammet var minst lika remarkabelt! Med journalistiskt säker näsa för vad som intresserar och engagerar människor formade redaktionen under nästan 20 år ett program som fick stor genomslagskraft och stora tittarsiffror. Inte av populistiska skäl, utan därför att programmet tog upp ämnen som Josefsson-typer ville undanhålla. Det var en medveten strategi för tankemångfald. Att programmet inte gjordes i Stockholm var en del av strategin. Vi nådde alla grupper, unga gamla, svenskar, invandrare, män, kvinnor. Ofta såg en halv miljon varje program. Dan Josefsson nådde bara sina närmaste vänner. Han var ingen journalist. Han var politisk missionär.

Min modell för debattprogram var inte unik. Den finns i alla länder utom i åsiktsdiktaturer. Umeåförsöket med Argument misslyckades, därför att det tillkom efter en oproffsig chefsanalys ( Mette Friberg) i Göteborg. Lennart Persson skulle inte få göra Siewert Öholm-program.

Dan Josefsson menar att Argument var ett bra alternativ, men utan tittare. Slutsatsen blir att Josefsson vill ha tråkiga debattprogram, utan tittare, men med rätt demokratiskt samtal. (lyssna på undertonen!)

Är jobbet ledigt efter Janne Josefsson är jag helt redo att ta över. Jag kan komma tillbaka, SVT. Allt är förlåtet! Bara Dan Josefsson stannar på Aftonbladet.

Siewert Öholm, Programledare för ”Svar Direkt”

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!