Kultur

”Jag var strulig i skolan”

Av: 

Cecilia Gustavsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Överskottsenergin har varit en tillgång för advokaten och succéförfattaren Jens Lapidus

Nu startar Jens Lapidus en helt ny bokserie.

Ändå håller han fast vid arbetet som försvarsadvokat.

– Författare är inte ett riktigt jobb.

SÖKER ANTIHJÄLTE ”Det går inte att upprepa fenomenet med ’Snabba cash’. Jag vill utmana mig själv i stället även om jag fortfarande skriver om antihjältar, något som ligger oerhört rätt i tiden. Tänk bara på tv-serier som ’Breaking Bad’ och ’Homeland’”, säger Jens Lapidus.

Jens Lapidus debuterade 2006 med ”Snabba cash”, som han själv beskriver som ett fenomen. Det gör han rätt i: Den har sålt i nära en miljon ex bara i Sverige. Efter trilogin om den undre världen – som också filmatiserats – har han nu bytt spår.

– Jag har som princip att inte gå den förväntade vägen.

Den nya boken heter ”Vip-rummet”, en titel som han är väldigt nöjd med:

– Bokstavligt är det ett rum på en klubb, dit bara vissa släpps in. Men det finns också ”vip-rum” i samhället, nivåer dit till exempel bara överklassen har tillträde. För vissa är hela det svenska samhället ett vip-rum, som de står utanför.

I boken försöker två omaka personer lösa ett kidnappningsdrama: karriäristen och affärsjuristen Emelie och förortskillen Teddy, som nyss kommit ut från fängelse efter ett grovt brott. Offret Philip är överklass, vars rika föräldrar inte vill blanda in polisen.

Jens Lapidus säger att han älskar att skildra subkulturer och olika socialgrupper. Läsarna tolkar böckerna olika. Någon har kallat honom marxist, andra tror att han vill ha hårdare tag mot brottslingar (det vill han INTE).

Världar som aldrig möts formas

–Jag har inget direkt budskap, däremot framför huvudpersonerna olika politiska tankar. I ett samhälle där klyftorna ökar blir det allt mer accepterat att vissa skiljer ut sig, att de till exempel har rätt att ”vara smarta” och skatteplanera. Det formas världar som aldrig möts.

Är du själv en social kameleont, som passar in överallt?

– Förutom i det professionella känner jag mig tvärtom obekväm överallt. I stället är jag en iakttagare av stora mått. Jag är besatt av människors attribut och identifikationskoder: Hur de pratar, vad de har på sig...

Du är framgångsrik och mångmiljonär, hur kan du identifiera dig med dina struligaste karaktärer?

– Det är naturligt för mig att inte förakta, utan förstå. Dessutom var jag rätt strulig själv när jag var yngre. Jag hade en speciallärare som rapporterade till mina föräldrar en gång i veckan. Jag har nog någon form av adhd. Med små bokstäver, för man ska vara försiktig att uttala sig om sådant. Men jag är stissig och rastlös, blir snabbt uttråkad. Jag kunde inte sitta stilla i skolan, i stället blev det bus och strul.

–För det mesta har den här ”åkomman”, överskottsenergin, varit en tillgång, som att jag orkat skriva på kvällar och nätter och samtidigt göra karriär.

Hur hinner han?

När vi ses är denne effektive, välorganiserade man förvånande nog tio minuter sen. Han råkade gå till affären utan kontokort, och schemat rubbades. Fast då har han hunnit jogga på morgonen också. Den ständiga frågan till honom är: Hur hinner du med ett heltidsjobb som försvarsadvokat, skrivandet och att vara trebarnspappa?

Svaret är numer: Det gör han inte.

–När tredje barnet kom blev det ohållbart, så jag har gått ner till halvtid som advokat. Jag håller fast vid det jobbet med en dåres envishet, även om jag skulle tjäna ekonomiskt på att skriva fler böcker, och stressa mindre, om jag slutade. Men det är kul, jag gillar kollegorna och jag vill ha ett ”riktigt” jobb. Annars är man ingen riktig människa, säger han och skrattar till.

Att lata sig finns inte för Jens Lapidus.

– Nej, jag är dålig på det. När jag kopplar av är det med något aktivt, som att skriva, jogga eller bygga lego med barnen.

Affärsjurist och författare

Namn: Jens Lapidus.

Ålder: Precis fyllt 40 år.

Yrke: Försvarsadvokat, författare.

Familj: Fru, tre barn, (6, 4 och ett år gamla).

Bostad: Lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Bakgrund: Varit affärsjurist tidigare. Debuterade med ”Snabba cash” 2006, fortsatte med två böcker till i serien av ”Stockholm noir”. Böckerna har filmatiserats. Han har också skrivit en novellsamling och en seriebok.

Favoritförfattare: Dennis Lehane, Fjodor Dostojevskij.

Läser just nu: ”Kanada” av Richard Ford.

Aktuell: Med ”VIP-rummet” (Wahlström & Widstrand).

Fråga från Stefan Thunberg och Anders Roslund:

”Vår bok ’Björndansen’ handlar om tre bröder som är bankrånare – vad skulle du som advokat göra om du fick veta att dina vuxna barn rånade banker?”

Svar: Jag skulle ta ett eller flera synnerligen allvarliga samtal med dem för att få dem att sluta. Försöka förklara hur många år en del klienter har fått, och hur trist det är inne på anstalterna.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker