Kultur

Uppdrag granskning: Kjöller hittade på citat

Av: 

Aftonbladet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Kraven växer mot DN: inför en rättelse

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.
Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.

All journalistik bör diskuteras, en kritisk och öppen debatt är en av förutsättningarna för det demokratiska samtalet. Men det är också viktigt att vi inom medierna, när vi begår misstag, rättar dessa.

Hösten 2006 publicerade Uppdrag granskning ett uppmärksammat reportage; Spelet om de apatiska barnen (19 sep 2006) där vi avslöjade att det inte fanns ett enda belagt fall av manipulation. Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller angrep programmet (15 feb 2007), problemet var bara att hennes artikel byggde på ett citat som över huvud taget inte fanns i reportaget.

Reportern Gellert Tamas har nu i Aftonbladet precis som vi gjorde redan vid publiceringen, krävt att Dagens Nyheter inför en rättelse. Vi kan inte annat än ansluta oss till kravet.

När Sveriges största morgontidning på ledarplats kritiserar ett reportage, baserat på ett av dem själva påhittat citat, faller detta naturligtvis inom det som de pressetiska reglerna kallar för ”felaktig sakuppgift”. Och därmed bör en rättelse införas, inte minst med tanke på att artikeln lever vidare på olika nätplattformar.

Nils Hanson

Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!