ÅSIKT

Mera Moore

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Michael Moore verkar vara mannen för dagen i Europa. Hans bok Stupid white men fick häromdagen den brittiska förlagsvärldens främsta pris, framröstad av bokhandlarnas kunder. Inte mindre än 350 000 exemp-lar har sålts i det land vars premiärminister är en så trofast tjänare till just de korkade vita män som Moore gisslar.

Nästan samtidigt tog han hem en César (Frankrikes variant av Oscarsstatyetterna) för sin allvarliga samhällssatir Bowling for Columbine. Den utsågs till årets bästa utländska film och Moore sammanfattade vid galan sina känslor med orden: "I miljoner amerikaners namn vill jag tacka Frankrike för att ha uppfunnit filmen, för baguetter och vin och för Frihetsgudinnan. Tack också för att ni har modet att säga nej till kriget."

Dagen efter prisutdelningen såg jag själv filmen på en liten biograf i Quartier Latin i Paris. Publiken applåderade spontant efter föreställningen. Michael Moores blottläggning av de absurda dragen i amerikansk kultur förefaller gå hem på båda sidor om Engelska kanalen.

Torsten Kälvemark