ÅSIKT

Kvinnan som dömer män – i männens värld

Pia Bergström ser dokumentären om domaren i Palestina

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Domaren Kholoud al Faith i filmen ”The judge”.

avPia Bergström

KULTUR

Det finns bara tre kvinnliga shariadomare i Palestina. Kholoud al Faith var den första, och man får följa hennes vardag i Erika Cohns dokumentärfilm The judge som visas på Tempo-festivalen.

Det är inget lätt jobb för lagstiftningen i Palestina är mycket komplicerad och följer jordanska lagar, ottomanska lagar, egyptiska lagar och israeliska lagar beroende på var i Palestina man dömer. Men Koloud är urtuff, utbildad både till vanlig advokat och examinerad i sharialagen.

Det finns ett tydligt motstånd i den religiösa hierarkin och även hos allmänheten mot kvinnliga domare, en del anser att kvinnor skulle gynna kvinnor i tvistemål som rör äktenskap, manligt våld, skilsmässor och underhåll – de vanligaste sharia-ärendena. Att män skulle gynna män är tydligen inte lika farligt. Den framsynte sheikh som infört möjligheten för kvinnor att bli domare blir under filmens gång bortmanövrerad och öppningen stängs. För att sedan öppnas igen efter protester från andra domare som riskerar sitt jobb för ställningstagandet.


Så långsamt blir saker bättre. Och även om palestinska män enligt sharialagen har rätt att ta sig fyra hustrur är det många kvinnor, däribland Kholoud, som aldrig skulle tillåta sin man att göra det.

En lärorik och mänsklig lektion i hur attityder kan ändras och kvinnor ta makt även i länder som lyder under sharia.

Visas 8 och 11 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM