Kultur

Moderaterna får bakläxa av sina egna

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Parlamentariker vill inte reduceras till ”knapptryckare”

Nedröstad i Bryssel.
Nedröstad i Bryssel.

Acta-avtalet är på väg att dö i Bryssels korridorer, då nu också den konservativa partigruppen säger nej. Storbolagens senaste framstöt för att utvidga sina rättigheter stoppas.

Extra pinsamt är det för de svenska Moderaterna. Regeringen har redan skrivit på, men får nu bakläxa av de egna parlamentarikerna, som inte låter sig reduceras till det slags knapptryckarkompani som riksdagsgruppen blivit.

Tanken med Acta är att skydda företagens äganderätt gentemot olika former av piratkopiering och förfalskning. Men priset är skyhögt. Risken är stor att lagliga kopior av läkemedel – billiga bromsmediciner mot hiv till exempel – dras inför domstol i långa processer. Och att yttrandefriheten på internet begränsas, eftersom det i teorin kan räcka med att man lägger ut en snutt upphovsrättsskyddad musik på en blogg för att dras inför rätta.

Notoriska piratkramare som Läkare utan gränser, Amnesty och Oxfam kan nu andas ut. Men inte slappna av. Ända sedan striden om MAI-avtalet på 90-talet har bolagen via sina regeringar försökt driva fram mer och mer skydd för sin äganderätt. Bakgrunden är omstruktureringen av världsekonomin. När industriproduktionen flyttar till Asien gäller det att i tid skydda det västvärlden fortfarande är bäst på, som underhållning och biokemi. Den striden ger de inte upp. Avtalet kommer därför tillbaka i någon form, var så säkra.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!