Kultur

Svensk Fågel vill tjära och fjädra regissör

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Branschordförande anser teaterpjäs som ondskefull och fördummande

Svensk Fågels ordförande Per Lindahl. Foto: Sven Secher
Svensk Fågels ordförande Per Lindahl. Foto: Sven Secher

Branschorganisationen Svensk Fågel kritiserar pjäsen Världens lyckligaste kycklingar på Stockholms stadsteater. De menar att organisationen framställs som manipulerande och att pjäsen ger en felaktig bild av kycklinguppfödning.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Fågels ordförande, kycklingbonden Per Lindahl, att pjäsen utmålar organisationen som "ondskefull" och "manipulerande" och att den ger en felaktig bild av kycklingbönder som "dumma och godtrogna". Dock har han inte sett pjäsen han kritiserar.

Vad är det konkret i pjäsen som inte stämmer med verkligheten?

- Det har jag lite svårt att kommentera eftersom jag inte sett den själv men det är bilden av bönder och branschorganisationen som jag fått beskriven för mig som jag reagerar på.

Per Lindahl tycker också att "teater är teater" och vill se en debatt på en "högre och mer saklig nivå".

- Det finns säkert de som tycker att det är ett sätt att väcka debatt, men om jag går på teater så gör jag inte det av det skälet. Man blir ju tämligen oemotsagd när man gör en pjäs. Publiken som ser den får ju inte höra vår bild.

Välkomnar debatt

Att "Världens lyckligaste kycklingar" inte skulle hålla en tillräckligt hög nivå för att kunna bidra till en konstruktiv debatt håller manusförfattaren och regissören Gertrud Larsson inte med om. Enligt henne finns det inga faktauppgifter i pjäsen som inte stämmer och det mesta av innehållet har hon hämtat från verkligheten och Svensk Fågels egna kampanjer. Men samtidigt som hon slår ifrån sig kritiken välkomnar hon en debatt kring köttindustrin.

- Det är ju roligt att man med kultur kan väcka debatt. Det visar ju ändå på en kulturens styrka. Det är ju mitt sätt att väcka debatt. Jag skriver inte en artikel, jag skriver en pjäs. Och det är ingen svartmålning av kycklingbönder vill jag poängtera, alla i pjäsen skildras med respekt.

Sally Henriksson/TT Spektra

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!