ÅSIKT

1959: Willy Kyrklund

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Rune Johansson
Willy Kyrklund.
KULTUR

Willy Kyrklund är född 27 februari 1921 i Helsingfors och bosatt i Uppsala. Hans produktion är inte stor vare sig man räknar i titlar eller sidor – men enorm i tankens spännvidd. När han fick Aftonbladets litteraturpris 1959, hade han givit ut några prosaböcker som idag räknas som moderna klassiker: Tvåsam, Solange, Mästaren Ma – och Till Tabbas, reseskildringen som inte liknar något annat.

Juryn motiverade priset med bland andra dessa ord:

”Willy Kyrklund är en diktare för dem som väntar på de rätta frågorna. Förförelsen av hans stil och hans tanke hör till det som är svårast att motstå i dagens svenska dikt.”

Och idag, 48 år senare finns inget mer att tillägga, mer än att han fortsatt att skriva storartade verk, så som: Polyfem förvandlad (1964) Den rätta känslan (1974) Om godheten (1988) Språket som artefakt (1992) Från Bröllopet till Medea. Tre pjäser (1967).

Kyrklund har också mottagit ett flertal andra priser: Svenska Dagbladets litteraturpris, Övralidspriset, De Nios Stora Pris, Pilotpriset, Aniara-priset, Svenska Akademiens nordiska pris och ett antal till. Det är alltså många som haft svårt att motstå ”förförelsen” i hans dikt.

ARTIKELN HANDLAR OM