Israels nya mål: Töm Västbanken på palestinier

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Palestinier flyr undan en tårgasattack från israelisk militär på Västbanken i förra veckan. Tiotusentals palestinier riskerar nu att bli utkastade från sina hem.
Foto: AP
Palestinier flyr undan en tårgasattack från israelisk militär på Västbanken i förra veckan. Tiotusentals palestinier riskerar nu att bli utkastade från sina hem.

Föreställ dig att en hop soldater tränger in i ditt hem. De läser ur ett papper som kallar dig illegal besökare. Du får 72 timmar på dig – sedan ska du deporteras, till en kostnad som du själv måste stå för, till ett land du inte vet något om, för alltid.

Så fungerar det senaste israeliska initiativet för att rensa Västbanken på palestinier, avslöjat av Amira Hass i söndagens Haaretz. Efter muren, avspärrningarna, avstängningen av Jordandalen, husrivningarna i Jerusalem, bosättningarna – judar transporteras ständigt in i nya kolonier på Västbanken: enbart för judar – kommer nu rätten för militära befälhavare att stämpla urinvånaresom illegala besökare. Sådana ska landsförvisas. Definitionen är allmän, tvetydig, avpassad för bredast möjliga tillämpning.

Den nya militärordern – sakupplysning: på Västbanken gäller arméns order som högsta lag – träder i kraft innevarande vecka. Med Hass ord gör den ”tiotusentals palestinier till brottslingar per automatik”. Den har formulerats så svepande att den möjliggör ”massfördrivning av människor från deras hem”.

För oss som länge har sett konflikten från den andra sidan – den palestinska – är inget av detta särskilt överraskande. Så här har staten Israel alltid gjort, från dag ett. Det här är statens själva kärnverksamhet, det glödande inre som aldrig slocknar: staten Israel är en entitet för utdrivning av ett folk från sitt land, eller ”transfer”, som den kliniska termen lyder.

Men hur är det med staten Israels vänner? Blir de någonsin överraskade? Ser de veckans militärorder som en märklig anomali, en plötslig oljefläck på den blåvita fanan – detta är inte det Israel vi känner! Kanske får vi senare i veckan höra en Gunnar Hökmark, en Fredrik Malm, en Peter Wolodarski, Alf Svensson, Dilsa Demirbag-Sten ställa sig upp och beskriva sin djupa själsliga chock över att Israel – Israel av alla stater! – kan göra något sådant här. Eller kanske inte. Kanske har även de vant sig: Israel gör alltid så här.

Andreas Malm

Publicerad: