Kultur

Sverige behöver skaffa en ny ryggrad snabbt

Caroline Ringskog Ferrada-Noli om Gudmundsons tweet

Av: 

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Per Gudmundson, före detta ledarskribent på SvD, är i blåsväder.
Per Gudmundson, före detta ledarskribent på SvD, är i blåsväder.

KULTUR

Per Gudmundson är rasist. Se, det var inte så svårt. De senaste åren har rasister fått bestämma när man får använda ordet om någon, och sammanfattningsvis har de kommit fram till aldrig.

När Per Gudmundson dammar av rasbiologi på fyllan borde det ses som en milstolpe. Hit men inte längre. Det är ingen milstolpe. Det är en gestaltning av vår tid. Den före detta ledarskribenten på SvD och KD:s pressis tänker högt: ”Opinionstexterna [har] på bara två decennier förlorat 20 till 50 IQ-poäng”. Han ”är inte säker på att det har med invandringen att göra, men klivet från Stig Strömholm till Irena Pozar kan ändå diskuteras”.

För några år sedan twittrade han att resultatet av många asylsökanden skulle bli ”nationens undergång på en generation”, en rak referens till den högerextrema, rasistiska teorin om folkutbyte. Det är ett exempel av många.

Någon dag senare ska Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal skilja på pensionärer och afghaner. Han säger att det finns pensionärer som jobbat hårt hela livet och afghaner som får pengar av staten. Den retoriska modellen är att afghaner 1) inte är svenskar 2) inte är pensionärer 3) inte jobbat hårt.

Han skapar kategorier som inte finns, utifrån ursprung. Han är inte den första. Det är klassiskt fascist-tjatter.

Att nämna svenskar som jobbat hårt och nu har pensionerats å ena sidan, och rätt och slätt afghaner å andra sidan är en semantisk fuling. Även om nämnda afghaner skulle vara/bli gamla, jobba hårt, betala skatt är de först och främst sitt ursprung. Han fabricerar en olikhet. Jobba hårt – afghaner. Ett grepp som har till syfte att dela upp människor i svenskar och inte. Kanske kommer vi tugga i oss även det. Potato potato. Vem bryr sig?

I själva verket är svensk en juridisk term som bestäms av medborgarskap. När Jimmie fortsätter tjata sönder ämnet pensionärer som inte har råd att leva är det en del av en tradition. Av att särskilja judar från tyskar, till exempel. Trots bostad, jobb, gemensamt språk och till och med födelseattest är det etniskt ursprung som avgör en människas värde och hemvist enligt den nazistiska modellen.

Pozar kan vara ett riktigt litet pucko. Hon ska ändå inte behöva utsättas för rasbiologi.

Vidrigt såklart. Att jag skriver det här är värre. Det jag beskriver är en politisk ledare som objektifierar andra medborgare. Han ger dem egenskaper (lata, skattefuskande) utifrån yttre faktorer. Kvinnorörelsen har gått för kort, men vi kan tacka den för att det nu går att leka med tankemodellen: byt ut afghaner mot kvinnor. Svaret är givet. Håll käften. Du vet inget om hur hårt jag jobbar bara för att jag har extremt snygga bröst.

Begreppet svensk har blivit en relativ sak. Vi springer efter OCH försäkrar att invandrare visst är värdiga att kallas det. De är så duktiga. De är akademiker. Titta vad de kan och hur mycket skatt de betalar. Och så god mat! Trots att bevisbördan inte ligger där. Det finns ingen bevisbörda.

Att jag skriver det här. Men: Även dåliga invandrare har rätt till Sverige. Varför pratar jag inte om att en pundare, en kriminell eller en kvinnomisshandlare med annat ursprung är svensk har rätt att skyddas av staten och hjälpas av välfärden? En pojke som skjuter en polis. För att rasisterna redan har vunnit. Någon annan har satt agendan, så allt vi kan göra är att reagera.

Samma med fallet Pozar. Gudmundson twittrade att hon hade låg IQ och hennes försvarare bedyrade motsatsen. Även de förgiftade av rasismen, när de argumenterar för att Irena Pozar är ett geni. Pozar kan vara ett riktigt litet pucko. Hon ska ändå inte behöva utsättas för rasbiologi. Inte ens Gudmundsons värde ska baseras på IQ.

Relativiseringen av människans värde, hur det kan fluktuera med hudfärg, historia och ursprung är byggstenar i den rasistiska ideologin. Spetsat med fantasier som återfinns både i Gudmundsons tweet och Jimmies tal.

Det konstiga är inte att Jimmie säger det här på bästa sändningstid i SVT. Det konstiga är att det inte blir svart i rutan sekunden han säger det. Att en medelålders kvinna med hörsnäcka klipps in. Berättar om hur hon är sändningsproducent och har tagit det exekutiva beslutet att avbryta sändningen. En koltrast ersätter tills nästa program börjar.

Det är detta Gudmundson känner i ryggraden när han blöt i huvudet twittrar rasbiologiska funderingar om brain drain på ledarsidorna.

Han är lugn. Någon har hans rygg. Det är Sverige. Vi har gnuggat gruset i ögonen och mumlat ”visst visst” när rasister bad om att inte kallas rasister. Hur farligt kan det vara?

Det är inte bara sin egen ryggmärgsreflex Gudmundson basunerar ut, utan Sveriges. Det är normaliseringen. Det är en ryggrad utan ryggrad som snarast måste ersättas av en fungerande.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Gudmundson

Irena Pozar

Jimmie Åkesson