Danstripp med ett kompani i världsklass

”13 tongues” har perfekt tajming

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan i ”13 tonhues”.
Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan i ”13 tonhues”.

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan har lånat sitt namn från den äldsta, kända dansen i Kina. Men de är ett modernt kompani i världsklass som turnerar flitigt. Nu landar de skickliga dansarna mjukt som katter i Stockholm för ett kort men intensivt gästspel på Dansens hus.

Konstnärlige ledaren Cheng Tsung-lungs 13 tounges är inspirerad av berättelser om en taiwanesisk gatukonstnär, kallad 13 tungor, som var verksam på 1960-talet. Koreografin är färgad av taoistiska ritualer och Taipeis gatuliv.

En dansare ringer in föreställningen med en handklocka. Ytterligare tio svartklädda gestalter paraderar in, rituellt.

”Asiatisk dans” är ett klurigt uttryck, det är ungefär lika specifikt som ”asiatisk mat”. Med kraftig risk för orientalism brukar man ändå våga syfta på traditionella kännetecken, den typiska kryddningen.


Den finns i 13 tounges. Det är mjuka qi gong-rörelser med tydliga energilinjer. Maffigt synkroniserade ensembler, kampsportsaktiga utbrott, slow motion och eleganta balansposer. Samspelet är superskarpt, tajmingen perfekt.

Fantasifulla, föränderliga ljudlandskap mixar elektronisk musik med taiwaneisisk folkmusik och ensemblen kompar med ljudeffekter. De skriker, jamar, sjunger och skrattar.

I fonden simmar färggranna japanska karpar och psykedeliska mönster blommar upp. De svarta kostymerna byts till flourescerande som lyser i uv-ljus och finalen blir en härligt böljande tripp.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN