”Tunnel 29” visar vägen mot ett lysande poddår

Tio korta avsnitt är allt som behövs för att berätta en spännande historia om frihetslängtan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nästan en fjärdedel av världens alla podcasts skapades under 2019. De absoluta siffrorna, 200 000 av drygt 811 000 (!) totalt genom tiderna, bör tas med en nypa salt. Listen notes, sökmotorn för podcasts, står bakom rapporten och även om de har bra koll kan de omöjligt täcka hela den brokiga poddvärlden.

Trenden är dock odiskutabel. Antalet poddar ökar, sätten att finansiera dem blir mer kreativa och insatserna större.

Till skillnad från tv, film och äldre tiders radio har landsgränser sällan spelat någon roll i poddvärlden. Jag minns hur lyxigt det kändes i början av 2000-talet att i Sverige obehindrat kunna lyssna på The Ricky Gervais show, en av pionjärerna. Det globala perspektivet gör det nästan omöjligt att få en överblick på allt som händer.

Klart är dock att även traditionella medier äntligen börjat bry sig. 

Under 2019 har innehållet i några av de allra största poddarna granskats; krimjättarna som satt i system att hämta ut offentligt rättegångsmaterial, oreflekterat sända ut det och tjäna stora pengar.

Samtidigt har nivån på de riktigt bra poddarna höjts ännu ett snäpp. Min absoluta favorit 2019 var BBC-podden Intrigue: Tunnel 29, som dramaturgiskt är snyggare än 2018 års starka The ratline om naziledarnas flykt efter andra världskriget. Nu handlar det återigen om Tyskland, men den här gången den fantastiska historien bakom en av de flykttunnlar som byggdes under Berlinmuren på 60-talet.

Tio avsnitt på mellan 15 och 30 minuter var är allt som krävs för att berätta en spännande, gripande och osentimental historia om frihetslängtan och förtryck.

Genom färgstarka detaljer, som ögonblicket då en östberlinare får smaka ananasmarmelad för första gången, ger reportern Helena Merriman berättelsen liv och adderar varsamt ett tonsäkert, men aldrig överdrivet, ljudlandskap. Pikant nog följdes det hemliga tunnelgrävandet av ett tv-team från NBC, och bara historien bakom den kontroversiella mediecirkusen vore värd en egen podcast.

Med Tunnel 29 i hörlurarna får man hopp om framtiden – in i poddåret 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.