Kultur

Thrillerspännande om nazisters flykt

Sandra Wejbro om podden du inte vill missa en minut av

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Det finns poddar att slölyssna på – och så finns verk man inte vill missa ett enda ögonblick av. Sådana dyker inte upp särskilt ofta. ”Caliphate” med New York Times IS-reporter Rukmini Callimachi var ett exempel. Nya säsongen av BBC-satsningen ”Intrigue” om ”The ratline”, döpt efter nazisternas flyktvägar undan rättvisan efter andra världskriget, är utan tvekan ett annat.

Juridikprofessorn och författaren Philippe Sands gör här en slags fristående uppföljare till sin hyllade bok ”Vägen till Nürnberg” där han gräver i sin familjehistoria (morfaderns släkt mördades i forna Lemberg, nuvarande Lviv i Ukraina), granskar nazisterna som utförde illdåden och juristerna som kom att söka rättvisa.

Här fokuserar han på en av de efterlysta förövarna, den österrikiske baronen Otto Wächter, som var guvernör i Galizien, det distrikt som Lemberg tillhörde. I sällskap av sonen Horst Wächter, en mild gentleman som trots alla bevis envisas med att hävda sin fars oskuld, följer han flyktspåren från gömstället i österrikiska alper till Rom där Wächter levde under Vatikanens beskydd fram till sin död 1949.

Skådespelarna Stephen Fry och Laura Linney läser brevväxlingen mellan Otto och hustrun Charlotte, där kärleksförklaringar blandas med otäckt torra konstateranden, som att det blivit svårt att sköta tennisbanans underhåll eftersom så ”många judar deporterats”.

När Sands kommer till Rom byter historien om Otto Wächters skuld och Horsts obegripliga illusioner spår och blir en regelrätt spionthriller. Blev Otto giftmördad i den eviga staden och i så fall av vem? John le Carré, den tidigare underrättelseofficeren som blev bestsellerförfattare, beskriver efterkrigstidens dramatiska spionvärld och hur Kalla kriget flyttade fokus från nazisterna till kommunisterna i Sovjet. 

Sands berättar historien med vibrerande nerv, där vittnesmål och avslöjanden ständigt leder till nya frågor. Inte minst framstår Vatikanens ovilja att än i dag rannsaka sin hjälp till nazistiska förbrytare som ytterst upprörande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Recension: ”Vägen till Nürnberg”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen

Nazism

Förintelsen

John le Carré

Stephen Fry

Laura Linney