Kultur

Så skipas rättvisa – i gangstervärlden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SKÖTS HÄR Sovrummet där Usama bin Ladin ska ha skjutits till döds.
SKÖTS HÄR Sovrummet där Usama bin Ladin ska ha skjutits till döds.
DÖD Även en mördare som al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin förtjänade en rättvis rättegång, menar Daniel Suhonen.

KULTUR

Den klassiska bilden av Che Guevara släckt på en bår 1967 i Bolivia. En förnedrad Mussolini hänger i köttkroken efter att ha skjutits av partisaner. Hitler sköt sig själv och var noga med att kroppen skulle brännas för att omöjliggöra propaganda för Röda armén. Nu rullar filmen från Usama bin Ladins avrättningsplats.

När Dagens Nyheters ledarsida (tisdag 3 maj) glatt utropar världen till en mer rättvis plats efter att USA infångat, dömt och exekverat dödsdomen mot Usama bin Ladin ställer det en märklig syn på rättvisa inför beskådan.

Inte för att jag sörjer Usama – en mördare som förtjänade ett hårt straff – utan för vad det gör med vår rättsuppfattning.
 

USA väljer återigen att bete sig som ett gangsternätverk som själv avgör när någon är skyldig och ska dö. Men även DN tycker det var rätt att döda al-Qaida-ledaren och sänka kroppen i havet. I fallet bin Ladin kan liberaler som annars riktar avsky mot den amerikanska fäblessen för dödsstraff utan att blinka bejubla ett mord.

Hela vitsen med ett rättssystem är att just när det finns olika värderingar och uppfattningar om vad som är rätt och fel –då ska man använda gemensamma domstolar och lagar. Även en mördare förtjänar en rättvis rättegång.
 

Med samma logik som DN nu använder borde den som fått en anhörig våldtagen eller dödad själv ha rätt att utmäta straff och ta hämnd. Ja, varför alls blanda in polisen?

Därför blir detaljer viktiga. Hur gick det egentligen till när bin Ladin togs av daga? Stämmer uppgifterna att han avled efter att ha gjort motstånd? Möjligtvis – men var verkligen det enda alternativet att sätta en lugnande kula i ögat på honom? I Sverige skjuter polisen först en kula i benet åtminstone.

Bakom flockens jubel över Usamas död anas en chauvinism som kan sammanfattas i orden: Den starkes rätt

D

en 2 maj 2011 bombar USA skiten ur några människor och skjuter resten på fläcken och utropar att rättvisa är skipad.

Hur lät det hos bin Ladin den 11 september 2001?

Daniel Suhonen

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!