Filmstjärnans dubbelspel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Joaquin Phoenix begår våld på sig själv.

Joaquin Phoenix begår våld på sig själv i låtsasdokumentären I’m still here som har premiär i helgen. Eller rättare sagt på den offentliga bilden av sig själv, även om skillnaden ibland tycks obetydlig.

Så snart skådespelaren ifjol började mumla i media med mörka solglasögon och ostyrigt skägg bedömde en kändispsykiater, som aldrig träffat honom i köttet, att Phoenix led av schizofreni.

Vår första impuls är att tro på bilder och I’m still here visar hur det går till när skenet bedrar. Filmen är en motsägelsefull uppgörelse med vår narcissistiska kändiskultur. Å ena sidan pantsätter Phoenix sin image och utmanar kraven på att vara välartad, välvårdad och vältalig när han flummar i intervjufåtöljen hos David Letterman. Å andra sidan har han fortsatt att göra konster för publiken och kritikerna har berömt honom för att ha presterat sitt livs roll.

Men Phoenix kan inte vara bildstormare med sin egen image som insats för evigt. När han inför filmens amerikanska premiär återbesökte Letterman hade han rakat sig och letade efter jobb. Han betonade att allt det där andra bara varit en roll, samtidigt som han rättade till kavajen och log så välartat han kunde. The show must go on.

Jacob Lundström

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.