ÅSIKT

Lyssna på de svenska lyriklegenderna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

En guldgruva på internet

Foto: Elmer Diktonius och Gunnar Björling.

För svenska modernister på 20- och 30-talet var kontakterna över Östersjön viktiga. Svenskfinland sjöd av nyskapande litterära aktiviteter och poesins gränser sprängdes. I tidskriften Quosego blandades texter av Rabbe Enckell, Elmer Diktonius, Gunnar Björling och Hagar Olsson med bidrag från rikssvenska författare som Artur Lundkvist, Erik Asplund och Harry Martinsson.

På Karelska näsets riviera var Tito Collianders och Sven Grönvalls Villa Golicke en samlingspunkt där Gunnar Ekelöf och Johannes Edfelt umgicks med finländska kollegor under 30-talets somrar.

Mycket av detta finns dokumenterat i en liten guldgruva på nätet där den finländska public service-radion YLE lagt upp ett historiskt arkiv med många program på svenska. Klicka på svenska.yle.fi och sedan på rubriken Arkivet. Då öppnar sig en ljudvärld där Gunnar Björling och Elmer Diktonius läser sina egna dikter och där Ralf Parland berättar om författarsomrarna i Kuokkala. Lyssna också på Solveig von Schoultzs och Märta Tikkanens berättelser om sina liv.

Finlands svenska litteratur är också vår.

Torsten Kälvemark