Stränga straff för ”uppvigling”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moskva: Oppositionsledare dömdes till 4,5 års fängelse

I onsdags fastslog Högsta domstolen i Moskva domarna på 4,5 års fängelse för de socialistiska oppositionsledarna Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzjajev från ryska Vänsterfronten. De dömdes i juli 2014 för att ha organiserat upplopp i samband med en stor demonstration mot Putin på Bolotnajatorget i Moskva 6 maj 2012.

Enligt människorättsorganisationer var det istället polisen som gick till hårt angrepp mot de fredliga demonstranterna, som en ursäkt för regimen att kunna genomföra massgripanden av oppositionella och sätta punkt för den stora proteströrelse som hade pågått i ett halvår efter fusket i parlamentsvalet i december 2011.

Domarna mot de två socialisterna är det hårdaste straff som dömts ut till någon oppositionsledare i Ryssland de senaste åren. Putinregimen beskyller dem för att vara ”georgiska agenter”. Rättegången har fördömts som politiskt styrd och Amnesty International benämner Udaltsov och Razvozzjajev som samvetsfångar.

Vänsterfronten ingick under den ryska proteströrelsen 2011-2012 i en bred demokratisk koalition tillsammans med bland andra liberalen Boris Nemtsov, som mördades i Moskva nyligen. Efter Nemtsovs död avslöjade Aleksej Sachnin, en annan aktivist från Vänsterfronten som har fått politisk asyl i Sverige, i Aftonbladet Kultur att Boris Nemtsov tillsammans med den dåvarande svenske utrikesministern Carl Bildt planerade att rädda Sergej Udaltsov när det stod klart att Putin ville se Udaltsov ”under asfalt”.

Att en sådan plan fanns bekräftades av Carl Bildt efter publiceringen i Aftonbladet kultur: ”Ja, sådana diskussioner fördes. Blev inte av. Vi gjorde andra saker som ett resultat av diskussionen”, skrev Carl Bildt på Twitter (28 feb).

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.