ÅSIKT

Vi har en egen flagga och den är röd

Jonas Sjöstedt svarar Magnus Marsdal om EU, Brexit och vänstern i Europa

avkultur@aftonbladet.se

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AFTONBLADET

DEBATT. Är politiken ett val mellan flaggviftande nationalister och rasister på ena sidan, eller EU-vurmande marknadsliberaler som alltid driver på för ökade klyftor och privatiseringar på den andra? Det kan man tro om man läser Magnus Marsdals text på Aftonbladet Kultur 3 december. Men valet står inte mellan att vifta med den nationella flaggan som en brexitör eller EU:s flagga som Emmanuel Macron, eller för den delen den svenska politiska eliten.

Vänsterns val måste vara att utmana bägge dessa krafter, vi har en egen flagga, den är röd och förenar oss med vänstern i andra länder.


Bara en växande vänster kan bygga ett bättre fungerande europeisk samarbete än dagens EU. Bara en växande vänster kan bygga ut välfärden, skapa den jämlikhet som våra samhällen behöver och lösa klimatfrågan. Bara så skapar vi ett alternativ till den inskränkta nationalism och rasism som breder ut sig i Europa. Det är därför som vänstern växer runt om i Europa, det är därför som en principlös marknadsliberal socialdemokrati förtvinar i många EU-länder.

Det är bara vänstern som utmanar den högerpolitik som EU försöker tvinga på medlemsländerna. Det är vi som kräver att klimatet ska sättas före kortsiktiga vinstintressen. Det är vår uppgift att göra det tillsammans med andra progressiva människor runt om i Europa.

Jag ser flera stora utmaningar i EU de kommande åren. Politiken måste läggas om för att rädda klimatet. Då kan inte företags rättigheter alltid gå först som i dagens EU. Vänstern måste vara en pådrivare men också vägra att genomföra EUs diktat om det hindrar oss att sätta klimatet främst.

Den andra stora utmaningen är den växande rasistiska rörelser, ibland en ny form av fascism. Den kan aldrig besegras genom att stödja en marknadsliberal politik som skapar de klyftor som rasisterna sedan exploaterar. För att möta dem måste vi ta konflikterna om ekonomisk jämlikhet, välfärden, arbetsmarknaden och hur makten är fördelad i samhället. Det gör Vänsterpartiet varje dag.

Vi i den breda vänstern måste insistera på vad som är de avgörande politiska frågorna, inte låta oss fastna i kulturkrigshögerns favoritdebatter om exakt vilka traditioner som ska gälla på vilka skolavslutningar.


Men Europas växande rasistiska rörelser kan heller aldrig vinnas genom att låtsas som att vi tycker likadant som dem. Brexitkampanjen var sprängfylld med nationalism och främlingsfientlighet. Brexitavtalet är framförhandlat mellan en högerregering och en marknadsliberal EU-kommission. Det är inte vänsterns alternativ för samarbete i Europa som är på bordet nu när Brexit går in för kraschlandning, det måste stå alldeles klart. Vårt alternativ är ett helt annat än deras.

Vi ser alla bristerna i dagens EU, bristen på demokrati, företagens dominans och den högerpolitik som EUs institutioner är marinerade i. Det måste förändras och utmanas för vår egen framtids skull.

Ibland har vi lyckats bra med det, som när vi vann den svenska folkomröstningen om Euron. Under lång tid har vi gjort det tillsammans med annan vänster i EU. Skillnaden idag är att den vänstern växer och blir allt mer kritisk till hur EU fungerar, mer lika oss i den nordiska vänstern.

Jag tycker att vi ska klargöra att den är den väg som gäller även framöver, inte en kampanj för EU-utträde som knappt någon inom svensk vänster egentligen tror på som en möjlig väg framåt idag. Många har trott att vår kritik mot EU hindrar oss från att förändra unionen till det bättre – det är viktigt att klargöra att det inte är så.

En röst på vänsterpartiet i valet till EU-parlamentet är den bästa rösten för ett bättre samarbete i Europa, mot den växande rasismen och för att rädda klimatet.


Jonas Sjöstedt
Partiledare Vänsterpartiet

ARTIKELN HANDLAR OM