En seger för demokratin

Olle Svenning om den spanska regeringens fall

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Spaniens före detta premiärminister Mariano Rajoy.
Spaniens före detta premiärminister Mariano Rajoy.

Sammanbrottet för den spanska högerregeringen, ledd av Mariano Rajoy är en samtidens få stora och genomgripande segrar för europeisk demokrati.

Partido Popular-regeringens (PP) fall betyder nämligen att Franco-fascismen slutgiltigt försvinner som politisk kraft.

Partiet har djupa rötter i fascismen; det grundades av Francos förtrogna, bland dem diktatorns informationsminister Manuel Fraga. Jag minns från ett samtal med honom att han bad mig hälsa sin gode vän Carl Bildt.


Spanska högerextremister har aldrig behövt bilda ett eget parti; de har alltid välkomnats av PP, som också lierat sig med den reaktionära katolska hierarkin och den ännu starka militärapparaten.

PP, Moderaternas och Kristdemokraternas systerparti, har ständigt motsatt sig utredningar eller sanningskommissioner om 30-talets inbördeskrig och om fascismens mord, tortyr och förtryck.

Partido Popular är ett djupt korrupt parti; delar av dess ledning dömdes nyligen till sammanlagt drygt 150 års fängelse för svindlerier, mutbrott, falska fakturor, och illegal partifinansiering. Partiledaren i Madrid-regionen tvingades avgå på grund av stöld och lögner om sin utbildning.


PP har sin största sociala bas på landsbygden där mutor byts mot röster enligt klientelismens modell.

PP har länge tjänat den spanska kapitalismen väl med sin antisociala politik, sin ständiga kamp mot fackliga rättigheter och försvar av EU:s mest groteska klassamhälle.

Tjänsten är slutförd, finans- och affärsvärldens talan kommer nu att föras av det tämligen nybildade borgerliga partiet Ciudadanos, nationalistiskt, ekonomiskt liberalt men främmande för politisk-demokratisk liberalism. Ett perfekt borgerligt EU-parti.

Socialisten Pedro Sanchez blir ny premiärminister men hans parlamentariska bas är ytterst bräcklig. Han borde lära av grannlandet Portugal, där socialister och ett brett vänsterblock leder EU:s i särklass mest framgångsrika regering.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.