Ni viker er för terroristerna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ung Pirat svarar Åsa Linderborg om mötet med Lars Vilks

Lars Vilks på mötet i en husbil utanför Uppsala. Foto: Marcus Ericsson
Lars Vilks på mötet i en husbil utanför Uppsala. Foto: Marcus Ericsson
Elin Andersson, Ung Pirat.
Elin Andersson, Ung Pirat.

Förra veckan arrangerade Ung Pirat ett samtal mellan Lars Vilks, Åsa Lindeborg och Peter Sunde. Temat var ”Vart är yttrandefriheten i Sverige på väg”. I en bisarr situation tvingades vi hålla detta möte på hemlig plats på ett fält i Uppland omringade av poliser.

Nu väljer Åsa Linderborg att sälla sig till kören av personer som tycker att det är okej att villkora yttrandefrihet med tillgång till pengar, vilka misshagliga personer som inte bör få delta och vad som borde diskuteras.

Trots att Linderborg deltog vill hon samtidigt markera sitt avstånd. Samtalet borde aldrig fått äga rum enligt henne.

Det tycker vi är synd, och speciellt att hon inte inser att hon var inbjuden av en anledning. Vi i Ung Pirat anser nämligen att terrorismen som hotar Lars Vilks, repressalierna som drabbat Peter Sunde och dödshoten som drabbar Åsa Lindeborg är en del av samma problematik. Att utrymmet för yttrandefriheten i Sverige på olika sätt begränsas.

Låt oss berätta om bakgrunden till det här samtalet. Avgör sen som läsare om yttrandefriheten, och den lagstadgade rätten för politiska partier att hålla möten är välfungerande i Sverige idag.

Tanke till samtalet föddes för flera veckor sedan när Karlstad Universitet efter attentatet i Köpenhamn ställde in en föreläsning med Lars Vilks med hänvisning till säkerhetssituationen.

Parallellt med Mediedagarna i Göteborg ville vi därför arrangerar ett panelsamtal med rubriken "Vart är yttrandefriheten på väg?". En av de inbjudna deltagarna var Lars Vilks, men han var inte mer i fokus än de andra deltagarna.

Vi bokade då kongressalen i Folkets Hus i Göteborg. Polisen inspekterade lokalen, gav grönt ljus och vi hyrde in säkerhetsbågar och ordningsvakter. Men Folkets Hus valde dagen innan samtalet efter ängsligt velande att riva upp bokning av lokalen dagen innan evenemanget.

Efter beslutet av Folkets Hus kände vi att det var ännu viktigare att samtalet skulle äga rum. Vi kan inte låta rädslan och oron styra det offentliga samtalet, för då vinner extremisterna som vill kväva yttrandefriheten.

Vi gjorde nya kraftansträngningar och försök att hitta lokal i Stockholm, eftersom att Göteborg stängde dörren för Vilks. Alla fastighetsägaren var positiva att hyra ut till oss fram tills att de fick reda på att Vilks skulle delta, då ändrade sig alla och hänvisade till andra hyresgästers säkerhet.

Slutligen hittade vi en lokal i Stockholm där samtalet skulle ske inför publik. Polisen inspekterar, gör upp sin planering och panelgästerna bokas. Samma visa igen, allting var grönt fram till tre dagar innan evenemanget skulle bli av, då fyrdubblade fastighetsägaren plötsligt priset på ordningsvakter som vi behövde hyra in genom dem. Priset var långt över marknadsnivå och större än Ung Pirats årsbudget. Naturligtvis handlade det om att lokalägaren hade fått kalla fötter.

Vi började känna oss allt mer frustrerade. Gick det inte att arrangera ett panelsamtal med Lars Vilks i Sverige? Alla tycker det är viktigt med yttrandefrihet, men gärna i någon annans lokal. Till slut lyckas Utrikespolitiska Föreningen i Karlstad få till stånd en föreläsning med Vilks, där Polisen tyckte det var lämpligt att spärra av en del av innerstaden. Rapport skickar dit en reporter som rapporterar live från plats om "läget" som förstanyhet. Inte ett ord om vad som sägs på föreläsningen rapporteras i media.

Men vi i Ung Pirat vill mer. Vi vill inte bara ge Vilks plats att prata om sig själv, vi vill att andra vars yttrandefrihet begränsas och har olika positioner i debatten ska kunna få ett möjlighet att mötas - ansikte mot ansikte. Vi vill få igång en ordentlig debatt om vad det är som håller på att hända och vilket samhälle vi vill ha.

Vi fattade beslut om att arrangera samtalet på vårt eget kansli i Uppsala, där ingen fastighetsägare kan vägra. Polisen inspekterade vårt kansli och ansåg att lokalen var problematisk ur säkerhetssynpunkt. Säkerheten skulle bli svår att garantera och ordningen i centrala Uppsala skulle störas. Kostnaden för skattebetalarna skulle dessutom bli stor.

Vi ville arrangera ett samtal, utan att för den delen medföra enorma kostnader för oss själva eller staten. I stället för att propsa på vår rätt att hålla ett politiskt samtal i vårt kansli, valde Ung Pirat att låta Polisen styra hur evenemanget kunde ske. Lösningen blev en husbil på ett okänt fält där samtalet skulle huseras. Absolut ingen förannonsering, ingen publik, inte ens en live-stream till Internet tyckte Polisen var lämpligt.

Samtalet i husbilen blev en absurd situation. Utanför husbilen sprang automatbeväpnade civilpoliser. Inne i husbilen trängdes deltagarna, journalister och beväpnat personskydd. Åsa Linderborg vägrade svara på frågorna kring temat, utan ville i stället ta över panelsamtalet och genomföra en intervju med Lars Vilks. Vi gick henne till mötes. Den oftast vältalige Peter Sunde kunde inte få en syl i vädret som han beskriver det i Sydsvenskan.

Men nu finns iallafall samtalet dokumenterat och kommer läggas ut på internet.

Så här ser läget ut för yttrandefriheten ut i Sverige. I en husbil, på en okänd plats ute i skogen, med polishelikoptrar och maskerade poliser. Där representanter för Sveriges största tidning skäms för att vara där, och vill kapa evenemanget för egen vinning. Där ingen i Sverige får tillgång till att lyssna på vad som sägs förrän en vecka efteråt.

Det var viktigt att det här samtalet ägde rum. Vi i Ung Pirat vill arrangera fler liknande samtal, fysiskt eller på Internet. Oavsett vem det är som utsätts för våldshot, censur eller repressalier så vill vi stå upp för deras rätt att uttrycka sig. Det är en av grundstenarna i Piratpartiets politik världen över.

Det absurda samtalet och processen blev en symbol för hur yttrandefriheten är hotad. Polisen tog sitt ansvar men när debattörer hoppar av sin mediekarriär, konstnärer lever på hemlig ort och fastighetsägare går i baklås är något fel. Vi vill prata om vad det kan vara.

Nästa gång ser vi till att alla som vill kan delta i samtalet, inte bara de som ändå alltid får höras.

Elin Andersson

Förbundsordförande Ung Pirat

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN