Kultur

Flickvän till salu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sasha Grey i Steven Soderberghs The Girlfriend Experience.
Sasha Grey i Steven Soderberghs The Girlfriend Experience.

KULTUR

Prostitution säljer – både som pocket och rörliga bilder. Och vare sig den skildras som bottenlös tragik eller upphottad glamour. Caroline Engvalls bästsäljare 14 år till salu är ett exempel på det förra medan den engelska tv-serien The secret diary of a call girl är ett prov på det senare. Huvudpersonen kallar sig – föga originellt – för Belle de Jour och är en självsäker yrkeskvinna i märkeskläder som rör sig hemvant i storstadstablåer. Det är inte bara titelns dagbokföring som ska påminna om Sex and the city. Här är det prostitution som urban livsstil – en blandning av sex och konsumism.

Även om också Steven Soderberghs nya film The girlfriend experience befinner sig på behörigt avstånd från trafficking och lågprisbordeller, tecknar den lyxprostitutionen i betydligt mindre grälla färger. När egenföretagaren Chelsea för sina anteckningar gör hon det utan ett uns av förtjusning i rösten och redogör bara helt sakligt för kundmöten och vilka designers hon bär på kroppen.

The girlfriend experience är en lågbudgetfilm men har kommersiell potential inte bara tack vare sitt ämnesval utan även genom sin rollbesättning. Unga porrstjärnan Sasha Grey gör rollen som Chelsea. Och porr, i likhet med prostitution, säljer. För en porrskådespelare med pretentioner – Grey har beskrivit sina porrscener i termer av performancekonst – är det också rimligt att tacka ja till Steven Soderberghs film, inte bara för att det finns beröringspunkter mellan Greys vanliga karriär och karaktären hon spelar i The girlfriend experience.

Bland skådespelare i den professionella pornografin finns dessutom, enligt en artikel i New York Times nyligen, ett utbrett missnöje med branschens internetstrategier. Filmerna blir kortare – en producent skyller det på bristande koncentrationsförmåga hos tittarna – och borta är handling och dialog. Å andra sidan har porren kanske nätet att tacka för sin revival i populärkulturen på 00-talet. Fler har tillgång till osedliga bildflöden och namn som är särskilt populära i sökmotorerna får ge ut sina memoarer eller medverka i dokusåpor.

Det är inte förvånande att också prostitutionen i vår sexmättade och konsumistiska samtid har fått anta konturerna av en subkultur. Den har skildrats i anonyma bloggar (som den som gav upphov till The secret diary of a call girl) och sedan, för att tillfredsställa suget efter nya bilder, tagits upp i populärkulturen och bjudits ut till allmän beskådan. Så vi andra får veta hur det fungerar bakom lyckta hotelldörrar. Men The girlfriend experience har inte själva sexet i blickfånget utan studerar snarare det fält som Chelsea verkar på. Hon är fast besluten att positionera sig mot ett exklusivare kundsegment. På dagarna träffar hon konsulter och får karriärsråd och tips om sökordsoptimering. Hon gör sitt bästa för att iaktta de kulturella koderna, men får ändå utstå en nedgörande recension på sajten Erotic Connoisseur.

Steven Soderberghs kastar samtidigt nytt ljus över den glädjelösa gatan. Titeln syftar på att Chelsea inte bara erbjuder sexuella tjänster utan ger hela upplevelsen av flickvän. Hennes klienter vill gå på bio och diskutera filmen över middag efteråt. De vill gosa och oja sig över finanskrisen i mörka etagelägenheter på Manhattan. Investera i guld, rekommenderar de henne. Och i en lyssnande, medgörlig flickvän, uppenbarligen.

The girlfriend experience visar på en, som det kunde heta på företagsekonomiska, tjänstefiering av mellanmänskliga relationer. Om det gäller en personlig tränare, personlig dietist eller personlig flickvän spelar här mindre roll. Mer omfattande hushållsnära tjänster blir det rationella alternativet till de klassiskt romantiska förhållanden som inskränker för mycket på vår personliga frihet. Vem har ens tid med ett förhållande på heltid nuförtiden?

Soderbergh ska ha inspirerats av den existentiella tomheten i Michelangelo Antonionis filmer och resultatet är ett slags samtida kostymdrama som utspelar sig under upprinnelsen till den pågående ekonomiska depressionen. En distanserad film om simulerad närhet som till skillnad från Soderberghs genombrottsfilm Sex, lögner och videoband, även den lågbudget och med sextema, inte innehåller någon njutning att tala om. Den rutinmässiga affärstransaktionen i The girlfriend experience framstår varken som vidare tragisk eller glammig utan bara - osexig.

Så kan man också klä av fascinationen för prostitutionen.

Jacob Lundström

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!