Frigörande se djuren kliva fram ur garderoben

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett av fem par bland kungspinvinerna i zoologiska trädgårdar är homosexuella. De bildar även samkönade par i det vilda.
Foto: Staffan Waerndt, Naturhistoriska riksmuseet
Ett av fem par bland kungspinvinerna i zoologiska trädgårdar är homosexuella. De bildar även samkönade par i det vilda.

Är djuren som vi? Eller är vi som djuren? Det kan tyckas vara hårklyveri men det har betydelse vem man gör till subjekt i jämförelsen mellan djur och människa. Om djuren är som vi så ser vi dem och deras egenskaper utifrån hur vi uppfattar oss själva, är vi som djuren bygger vi vår självuppfattning på rön från djurens värld.

Perspektiven växlar oavbrutet, beroende på vad vi vill jämföra men i stort sett är vår syn på djur kulturellt skapad.

När Naturhistoriska riksmuseet nu visar Rainbow animals, med ett brett spektrum av homosexuella handlingar och beteenden i djurvärlden tydliggör man också hur människans självbild styr den natur hon betraktar. Tidigare har man fokuserat mest på reproduktion och hierarkier i flocken – vilket sammanträffande i ett samhälle som funderar en hel del på detta – nu har man öppnat för att se också andra beteenden hos djur, beteenden som inte kan förklaras darwinistiskt eller rationellt. Varför bildar två gravandhanar par år efter år i Pildammsparken i Malmö? Varför har giraffer, delfiner, kungspingviner, makaker, och minst 1 500 andra djurarter, sex med samma kön? Verkar vara mest för nöjes skull.

Det är inte så att biologer inte har noterat dessa drag i djurvärlden tidigare, tvärtom. Däremot har ingen velat dra några slutsatser. Inte sedan Aristoteles såg fel och trodde att alla hyenor var hanar och därför samtliga homosexuella. Den förste att sammanställa fakta var Bruce Bagemihl, hans bok Biological Exuberance (1998) är att betrakta som början på ett paradigmskifte och ligger också till grund för utställningen. När vi börjat se den mänskliga sexualiteten som mer öppen för variationer, ser vi också djurens. Vad som är ”naturligt” eller inte hör inte riktigt hit.

Rainbow animals är en frigörande utställning, den tvingar oss att se det vi inte velat se. Även om den på ytan bara är några uppstoppade djur i montrar, lite foto och text. Bäst är det stora fotot på kungspingviner: var femte (i fångenskap) kan definieras som homo. På bilden visas dessa homopar i rosa. Av djuren strax framför har en försetts med en lika rosa halsduk. Värmande.

Ulrika Stahre

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.