Jörngänget gav bästa budet - tog över vården

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bybolaget basar över norrlandbygdens vårdcentral

Personal på Hälsogemenskapen i Jörn.
Personal på Hälsogemenskapen i Jörn.

TIDSKRIFT Jörn är ett litet samhälle norr om Skellefteå. Gruv- och skogsnäringen står för de flesta jobben och Demografiska databasen har en filial här. En pigg hembygdsförening tog 2006 patent på namnet ”Hjortronlandet”, Sara Lidmans benämning på bygden.

Vad inte många vet är att här också finns ett intressant alternativ till de stora vårdprofitörerna, ett icke-vinstutdelande vårdföretag, ägt och kontrollerat av Jörnborna själva.

”Hälsogemenskapen i Jörn” har funnits i tio år och bildades när landstinget lade ner den lokala vårdcentralen 1999. 1 200 av ortens invånare samlade ihop 260 000 kronor, bildade en ideell förening och ett aktiebolag och vann i landstingets anbudsförfarande vid upphandlingen av privat vård.

Vårdcentralen går runt men pengarna är snålt tilltagna. Landstingets tjänstemän var snabba med att länsa lokalerna på möbler och utrustning innan återtagandet och hela idén motarbetades starkt av arbetarekommunen i Skellefteå.

Varför, frågar man sig. Varför ogillar sossar medborgarägande? Och varför är inte denna alternativa lösning mer känd och uppmuntrad i hela riket?

I årets första nummer av den norrländska litterära tidskriften Provins, som numera alltid har överraskningar på lut, kan man läsa mer om Jörn.

Och uppskatta en del annat, som en svartsjukt spetsad novell av serietecknaren Nanna Johanssson.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.