ÅSIKT

SVT: Vi svartlistar inte musiker

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lika dyrt som guldfisk-tv. Så ska det låta
KULTUR

REPLIK SVT är sedan länge en av Stims största kunder och är den i särklass största enskilda utbetalaren till Stim och därmed till upphovsmännen. Varje år betalar SVT åtskilliga 10-tals miljoner kronor av licensbetalarnas pengar för att få spela cirka 4 500 timmar musik.

Inom SVT är det fritt för projektledare att välja musik till sina produktioner utifrån programmets innehåll och behov. Under senare år har SVT tecknat avtal med Epidemic Sound för att ha alternativ till Stim och för att ha bättre kontroll över användningen av resurser.

I dagsläget betalar SVT lika mycket till Stim för musiken i Så skall det låta en fredag på prime time i SVT1 som för musiken i en dokumentär om guldfiskar (inget ont om guldfiskar) som sänds en måndagsmorgon i samma kanal. Eftersom vi alltid måste värna licensbetalarnas pengar behöver vi komplettera med en alternativ betalningsmodell.

SVT:s användning av Epidemic Sound musik utgör cirka 5–10 procent av den totala musikanvändningen i SVT och utgör definitivt inte något kringgående av upphovsrätten. Affärsmodellen för att avlösa den ekonomiska upphovsrätten är annorlunda men inte lagstridig. Någon svartlistning av organiserade musiker är det naturligtvis inte fråga om, bara konkurrens.
 

JÖRGEN BJERNDELL

Förhandlingschef SVT