Massivt stöd för kameruner i knipa

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Insamlinge för de strandsatta skogsarbetarna en succé - som kan bli större

Insamlingen till de lurade kamerunska skogsarbetarna, vars öde berört många medkännande svenskar, avslutas i dag.

Det finns hopp om solidariteten i det här landet. Om arbetsgivare och lagstiftare sviker, träder medborgarna in.

När Aftonbladet Kultur tillsammans med Olof Palmes Internationella Cen­ter startade insamlingen till de lurade kamerunska skogsarbetarna, som Uppdrag Granskning berättat om, visste vi inte vad gensvaret skulle bli.

Men i snitt 87 000 kronor om dagen strömmar nu in. På en knapp vecka har över 300 per­soner skänkt 350 000 kronor.

Jag är övertygad om att den summan kommer att växa rejält, att det finns ännu fler privatpersoner, föreningar, fackklubbar och företag som vill bidra. Insamlingen pågår fram till den 9 april.

De pengar vi då fått in kommer en grupp, som består av Palmecentrets ordförande Lena Hjelm-Wallén, före detta LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och mig själv, att fördela så rättvist som möjligt till skogsarbetarna.

Men att hjälpa skogsarbetarna är förstås bara början, en akut insats i ett akut läge. För att förhindra att samma sak händer igen måste regelverket ändras.

Vi kan inte ha ett system där utländska arbetare blir utnyttjade hur som helst. Där svenska arbetare tvingas konkurrera mot slavlöner. Och där seriösa företag utmanas av lurendrejarnas underbud. Det skapar i slutändan ett samhälle som är sämre för de allra flesta av oss.

Jag ska erkänna att jag själv var en smula naiv när arbets­kraftsin­vand­ringen klubbades 2008. Så enkelt som möjligt, och så får man rätta till om det sedan behövs, resonerade jag, och underskattade därmed girigheten hos skrupelfria företagare.

Nu i efterhand kan man konstatera att fackföreningsrörelsen var mer framsynt. LO föreslog redan 2007 bland annat att man borde ”göra arbetserbjudanden till juridiskt bindande anställningsavtal”. Hade det varit verklighet, så

hade det aldrig gått att lura skogsarbetarna med juridiskt värdelösa papper.

Men fackets varningar avfärdades då av migrationsminister Tobias Billström som ett slags främlingsfientlig protektionism.

Det är dags att han tänker om och inser att öppna gränser måste gå hand i hand med anständiga och kontrollerbara villkor.

Så kan Du hjälpa

Stöd de kamerunska skogsarbetarna. Aftonbladet Kultur och Olof Palmes Internationella Center startar en solidaritetsinsamling till deras förmån. Du kan delta genom att sätta in pengar på Palmecentrets solidaritetsfond, plusgiro 570-2 och märk insättningen SKOG eller klicka här.

Publicerad: