ÅSIKT

Skandalen i skuggan av skandalerna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■ Det parti som gastat mest om påstådd statsstyrning av public service-medierna har nu bestämt att halvera avtalstiden till tre år - vilket öppnar för verklig statsstyrning: om inte SVT och SR är tillräckligt inställsamma mot den nya regeringen finns hotet om repressalier före nästa val.

Misstanken finns att det är så regeringen har räknat ut det, full som den är av politiker som av ideologiska skäl vägrar betala tv-avgift och som anar vänsternissar i varje krok av public service-bolagens korridorer.

Nu ser de sin chans att ta makten över tankarna i public service-husen - och på sikt slakta den ännu hyggligt fria televisionen, det vill säga göra den till en smal angelägenhet för några få och släppa resten av tittarna till de kommersiella kanalerna.

Då skulle regeringen slippa mycket medialt gnissel när de nu, efter charmveckorna som nytt arbetarparti, åter ska köra hårt på Den Enda Vägen.

■ ■ Att de före detta liberalerna och yttrandefrihetskramarna i folkpartiet tiger och samtycker förvånar inte. Och Lars Leijonborg, ersättare för rekryteringen av Stegö Chilò, får ännu en ministertitel att pryda sig med.

Däremot är det obegripligt att ett vettigt parti som centern, som tidigare försvarat de här medieföretagens oberoende, vill vara med om moderaternas hämnd på public service.

Ett gott råd till en regering som tycks behöva ett sådant:

Skrota förslaget, ge public service-företagen arbetsro. Och försök, trots alla skandaler, visa lite sunt självförtroende.

Håkan Jaensson