ÅSIKT

Skiten träffar fläkten när Böhlmark bökar runt på Flashback

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avUlrika Stahre

KULTUR

Moderaterna har problem med sina medarbetares agerande på ­sociala ­medier. Det förstod man när ­Edvard ­Unsgaard talade om bajs i trapphuset och ­arbetslinjen, och igen när Thomas Böhlmark skrattande använde uttrycket ”klappturk” på Twitter. Han förvandlade därmed ­Nalin Pekgul från kurd till turk och dessutom en osjälvständig sådan, en jasägare.

På sajten Nyheter24 redde Jack ­Werner ut begreppen redan i söndags och förklarade varifrån Böhlmark hämtat sitt epitet. Nämligen från Flashback. Där föddes för flera år sedan ”skogsturken” med anledning av en arg man i ett You­tube-klipp, och där har sedan dess olika epitet med efterledet ”turk” figurerat. Pekgul blev ”klappturk” för att hon app­låderat Mona Sahlin. Ordet samman­fattar på ett helt eget sätt hur rasismen och ­Sahlinhatet går hand i hand.

Som Jack Werner skriver, får en ­person som är ansvarig för moderaternas kommunikation i sociala medier hänga på Flashback hur mycket han vill. Men han har definitivt gått över gränsen när han tar med sig uttryck och tankesätt som fötts i en mylla utgjord av ”allt från tonårs­mässig slentrianfördomsfullhet till djupt ­liggande äkta rasism”.

Böhlmark har under helgen befriats från sitt uppdrag. Det är förstås graverande att någon som förväntas behärska sociala medier inte fattar hur lätt skiten träffar fläkten. Men ännu värre är att moderater och andra som bökar omkring i rasismens tassemarker alltid tror att det som kan raderas från ens Twitterflöde inte längre finns.