Wienerklangen fick prispengen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Årets Birgit Nilsson Prize går till Wienfilharmonikerna

Bildtext: Wienfilharmonikerna får årets Birgit Nilsson Prize på en miljon amerikanska dollar.
Foto: RICHARD SCHUSTER
Bildtext: Wienfilharmonikerna får årets Birgit Nilsson Prize på en miljon amerikanska dollar. Foto: RICHARD SCHUSTER

Det är inte helt överraskande att Wienfilharmonikerna tilldelats det tredje Birgit Nilsson Prize på en miljon amerikanska dollar. Man kan lugnt säga att det var hennes hemmaorkester under många år. Det var i Wien hon kunde få upp till en timmes applådtack, det var där en skara fans brukade följa henne till hotellet efter föreställningarna på Wiener Staatsoper och det var där hennes röst fick det kanske bästa och vackraste stödet från orkesterdiket.

Den berömda Wienerklangen, mjuk, tät och dramatisk på en och samma gång, lyfter inte minst den repertoar som Birgit Nilsson var oslagbar på, Wagner och Richard Strauss. Alla de gånger jag hört dem, så har verken fått ett extra lyft av sådan halt att de stannar kvar i det auditativa minnet. Lyssna på inspelningen av Strauss Elektra med Nilsson och orkestern under Georg Soltis ledning, så kan man ana vad det handlar om.

Det är således ett oklanderligt val, för av detta pris ska vi inte vänta oss några större överraskningar. Statuterna innebär att mottagaren under lång tid ska ha bibehållit högsta tänkbara standard, varit trogen kompositörens intentioner (en knepig paragraf) och bidragit till konstformens förevigande (en optimistisk paragraf). Dessutom finns det tre kategorier, sångare, dirigent eller institution.

De tidigare pristagarna, Plácido Domingo och dirigenten Riccardo Muti gav alltså nu plats för institutionen. Glädjande nog kommer hela orkestern till prisceremonin den 8 oktober i Stockholms konserthus, där de dessutom kommer att spela Förspelet och Kärleksdöden från Wagners Tristan och Isolde under just Riccardo Mutis ledning.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.