Löjligt få nazister – löjligt stort genomslag

2016 var året då intresset exploderade

Reporter: Petter Larsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Intresset för den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har varit enormt under 2016. När jag söker på dess namn, och på dess tidigare namn Svenska motståndsrörelsen, i Mediearkivet får jag över 1500 träffar.

Mot knappt 700 året innan.

Nej: jag har inte läst alla dessa artiklar, så det kan ju tänkas att det gömmer sig en travhäst eller annat med samma namn bakom några av texterna. Men den stora bilden står klar. Man får gå tillbaka till 2014, då angreppet i Kärrtorp fortfarande var hett, för att komma upp i över tusen artiklar. Då bidrog förmodligen också angreppen på Möllevången, som utfördes av folk från Svenskarnas parti, till ett generellt större medialt intresse för den svenska nazismen

Det finns förstås en del händelser 2016 som kan förklara saken, som Soldiers av Odin, och bokmässedebatten. Men faktum kvarstår: en liten sekt på 159 aktivister har fått ett enormt genomslag.

Ja. 159 stycken. Det är så många tidskriften Expo räknar till under 2015 i sitt senaste nummer. Då har man tagit med dem som just på olika sätt varit just aktiva, till exempel genom att gå på möten, men inte dem som till exempel bara dykt upp på till en demonstration.

Många är nya. Dels har NMR sugit upp folk från nu nedlagda Svenskarna parti, men en tredjedel av de aktivister Expo kartlagt har inget tidigare engagemang inom den högerextrema miljön.

Den goda nyheten är förstås att de aktiva nazisterna är löjligt få.

Den dåliga att också att de är löjligt få – men ändå lyckas göra sig så kända.

Publicerad: