ÅSIKT

Hårda straff för protest mot Putin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Presidenten rädd för unga vänstern

4,5 års fängelse väntar Sergei Udaltsov. Foto: AP.

Åklagaren hade krävt åtta års fängelse för den ryske socialisten och oppositionsledaren Sergej Udaltsov och hans kamrat Leonid Razvozzjajev från Vänsterfronten, för deras roll i proteströrelsen mot Putin, som kulminerade den 6 maj 2012 då polis och demonstranter drabbade samman i Moskva.

Det var därför en överraskning att det bara blev 4,5 års fängelse när domen föll i torsdags efter en rättegång som pågått i två år.

– Jag är glad att det inte blev ett så hårt straff som vi väntade oss, men samtidigt förbannad över att två av mina bästa vänner döms till fängelse på falska anklagelser, säger Aleksej Sachnin från Vänsterfronten.

Sachnin lever sedan ett år tillbaka som politisk flykting i Sverige och skulle också ha suttit fängslad om han inte hade lämnat Ryssland.

Den dömde Leonid Razvozzjajev försökte också fly, men hade inte samma tur. Han sökte politisk asyl på FN:s kontor i Kiev. Men när han gick ut på gatan blev han indragen i en skåpbil och kidnappad tillbaka över gränsen av rysk säkerhetspolis.

Under tortyr tvingades Razvozzjajev erkänna att han och Udaltsov var ”georgiska agenter” som planerat en ”statskupp” i samband med demonstrationen som samlade över 100 000 människor i maj 2012.

Razvozzjajev tog tillbaka sitt erkännande och Udaltsov, som redan har suttit 1,5 år i husarrest, nekade också till anklagelserna.

Som bevis visade rätten bland annat en ”dokumentär” som gjorts för rysk statlig TV där Udaltsov i en smygfilmad sekvens samtalar med en påstådd georgisk uppdragsgivare, som ska ha gett honom pengar.

”Det är otroligt. En struntsumma som inte skulle räcka att köpa en lägenhet i Moskva för från en obskyr georgisk politiker, sägs vara nog för att två unga killar skulle kunna störta Putins regim”, skrev journalisten Ilja Konstantinov på Facebook under rättegången.

Ingen av de liberala oppositionsledarna, Aleksej Navalnyj, Ilja Jasjin eller Boris Nemtsov, har åtalats för sin roll i proteströrelsen, vilket tyder på att Putin i första hand är rädd för den nya unga ryska vänstern.

Per Leander