Kultur

Hemliga EU-planer på ny massövervakning

Av: 

Jon Weman

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gilles de Kerchove, EU:s antiterrorismsamordnare. Foto: AP
Gilles de Kerchove, EU:s antiterrorismsamordnare. Foto: AP

KULTUR

Förra veckan läckte ett pm där EU:s antiterrorismsamordnare Gilles de Kerchove ger förslag till nya åtgärder. Han har plockat upp David Camerons idé att förbjuda Whatsapp och andra nättjänster som inte låter sig avlyssnas. Efter Snowden-avslöjandena har användningen av kryptering ökat lavinartat.

Hans förslag är dock lite diskretare: han vill tvinga internet- och telekomföretagen att överlämna sina krypteringsnycklar till EU-ländernas säkerhetstjänster.

Gilles de Kerchove vill också återuppliva datalagringsdirektivet i nån form, som tidigare förklarats olagligt av EU-domstolen, och skapa en ny europeisk it-övervakningsmyndighet.

Pm:et var underlag för diskussionerna mellan EU:s justitie- och inrikesministrar i torsdags, men vad de tyckte kan vi bara gissa: mötet var informellt och inga uttalanden har släppts till allmänheten. Samma ministrar ställde sig kort efter attackerna bakom ett förslag att tvinga internetleverantörer att censurera islamistiska hemsidor.

I Frankrike har ett sjuttiotal personer, enligt Amnesty, gripits och åtalats för att ”försvara terrorism”. Däribland en femtonåring som på Facebook lagt upp en satirisk omtolkning av en av Charlie Hebdos teckningar, liksom en trettonåring som tagit terroristernas parti i en klassrumsdiskussion.

Gilles De Kerchove själv förklarade i EU-parlamentet att ”man får aldrig låta en allvarlig kris gå till spillo” - liksom tidigare attentat borde alltså de här utnyttjas för att hasta igenom nya kontroversiella lagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!