Köp dig lycklig

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Allt är inte bara elände i världen. Det finns konsumtion också, knäfall vid tidens altare, ögonblick då människan växer. På den båtmässa som just nu pågår i Stockholm kan man förverkliga sig själv. Det är inte så dyrt.

En plotter är helt enkelt nödvändig, säger fadern i huset och ögonen skimrar. En GPSMAP 182 C kostar bara 11 150 kronor. Man vill ju veta var man är. Annars är man förlorad på sjön. Man petar in en liten sjökortskassett för 2 900 kronor i apparaten och då vet man om man är i Öregrund eller Trosa.

Underbart, säger hustrun och avstår lojalt från att påpeka att det finns andra sätt att ta reda på ifall man är i Trosa.

Till plottern kan kopplas ett ekolod för 4 895 kronor, fortsätter fadern. Mjukvaran är intelligent.

Som jag alltså, säger hustrun blygt.

Till minstingen i familjen blir det barnstolen Kraken för 2 495 kronor. Jättebra.

En trådlös vindgivare är inte så dum. Den kostar 5 895 kronor och då slipper man stå och titta upp på vindexen hela tiden. Nästan alla seglare har nackskador av att titta upp.

De äldre barnen vill inte följa med på sjön. Därför skulle internet ombord kanske vara något. Barnen vill ju surfa hela tiden. Kompletterar man med en satellitantenn så får man 300 tv-kanaler på köpet.

På sjön surfar man på vågor, inte på nätet, säger fadern strängt. Han föreslår en segeljolle, en Walker Bay till exempel. Kostar bara 19 900 med segel. Och en liten motor på fyra hästar för 8 800 och motorfäste på pulpit (272 kronor). Det ser käckt ut.

Jag vill ha en RIB-båt, säger sonen. En Yachtline 310 R kan man fynda för 39 900 på mässan, man tjänar mer än femtusen. Och så dykutrustning förstås. Kostar bara 30 000.

En livflotte är förstås ett måste. Vad gör man om man går i kvav? Jo, man hoppar ner i livflotten. Hur enkelt som helst. Den enklaste går på 18 000 och sen måste den servas vartannat år och det kostar bara några tusen. Men ibland kostar det femtusen för fallskärmsljusen måste bytas och kolsyra fyllas på. Finns det några kex i flotten? undrar fadern.

Tyvärr, säger försäljaren. Förr fanns det alltid kex i flottarna men det blev för dyrt.

Hustrun vill gärna ha varmvatten och det är lätt ordnat. En 25 liters varmvattenberedare kostar 4 495 kronor. Den kopplas till motorns sötvattenskylning.

Tyvärr har vi bara sjövattenskylning, konstaterar fadern. Sätter man sötvattenskylning på en gammal motor så går den antagligen sönder, för det lossar saker och så täpps kanalerna igen. Så då är det nog bäst att byta motor också. Han har redan ett fynd på gång för 50 000 kronor.

Hustrun blir glad. Varmvatten är trevligt och så kan man köpa avloppsrensaren Dual action för 200 kronor. Det är mässpris. Annars kostar den 249. Sen vill man ju gärna grilla på stranden. En rostfri grill kostar 1 118 kronor men då fungerar den som rök också.

Därmed är det mesta klart för avfärd. Hansalinan med lyft är införskaffad, laddningen fördubblad (man vill ju gärna ha ström ombord), nya däcksstolar införskaffade i teak, seglarskorna står på rad - man kan ju inte gärna segla utan skor och överlevnadsdräkterna inhandlade av Sjöräddningen för 3 950 kronor styck (fast man måste bli medlem). Man drar kardborrband runt knäna, så flyter man. Och för säkerhets skull också ett antal off shore uppblåsbara flytvästar för nån tusenlapp styck. Det tar ett tag att lasta ombord alla grejerna och så till sist bär det i alla fall av.

Vi seglar till Vaxholm, säger fadern.

Det är för långt, säger hustrun oroligt. Räcker det inte med Fjäderholmarna.

Det blir Vaxholm, säger fadern och biter ihop tänderna. Man vill ju uppleva havsvidder och lite äventyr också.

Doktor Gormander

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.