Kultur

Aase Berg, din tid är nu

Av: 

Barbro Westling

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Barbro Westling: Vem bryr sig i dag om äldre män och deras bildning?

OBILDAD? Hatar teater och är obildad, enligt sig själv.
OBILDAD? Hatar teater och är obildad, enligt sig själv.

Författaren Aase Berg skriver på kultursidorna med eget ljud i skällan. Kan själv, tassar inte, låter den egna tanken komma först. Heja Aase Berg!

Tidigt i våras kom hon i Dagens Nyheter ut som teaterhatare och befann sig då plötsligt i fållan hos en trygg och bred majoritet. Vem ogillar inte teater? Mothugg fick hon bara på kultursidorna.

Ett halvår senare har Berg kommit på vad som hände (Dagens Nyheter 9 juli). Varför hon inte ”fick” ifrågasätta teatern. Hon var inte tillräckligt påläst. Det var därför som äldre manliga kollegor satt henne på plats.

Plötsligt ser det hela hyfsat upproriskt ut igen för Bergs del. Dags att ifrågasätta vikten av att vara påläst!

Här någonstans börjar frågan om kön löpa på frihjul. Berg hävdar nämligen att påläst kan bara en man vara, eftersom han genom sitt kön är befriad från ansvar för hem och barn. Äldre män är, därför, extra pålästa och ges, därför, extra företräde i kulturlivet.

Man häpnar!

Vem bryr sig i dag om äldre män och deras bildning? Berg utgår från en hegemoni som inte längre existerar. I debatt och medier är det precis tvärtom.

Det är Aase Bergs tid nu!

En skribent som talar om de ”streetsmarta” och ”fiskpinnekloka” och vill ge dem företräde.

Hur makt förhåller sig till bildning är en verklig och viktig fråga men svår. Stereotyper och förenklande vi mot dom är alldeles för trubbiga verktyg i diskussionen. Att kritik och ifrågasättande som sträcker sig bortom ryggmärgsreflexer är en bristvara i vår tid beror knappast heller på högt ställda krav på bildning.

Inhämtande av vad andra tänkt som gått före kan hämma och förstumma men problemet förgrenar och fördjupar sig in i samhälle, system och strukturer på ett sätt som kräver en hel låda av både beprövade och nyuppfunna verktyg. Och låt mig förtydliga, alla kvinnor är inte dömda till obildning!

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!