Sossarnas julafton

Reporter: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kurre (Gustaf Hammarsten), Charlie (Tea Stjärne) och Gerda (Elisabeth Carlsson) i julkalendern Tjuvarnas jul.
Foto: MIKAEL RIESEBECK
Kurre (Gustaf Hammarsten), Charlie (Tea Stjärne) och Gerda (Elisabeth Carlsson) i julkalendern Tjuvarnas jul.

Julkalender i tv » Tjuvarnas jul

Manus och regi: Per Simonsson och Stefan Roos

Sändningstider: SVT B och SVT1 vardagar 7.15 och 18.45, SVT B och SVT2, helger 08.45, SVT B och SVT1 helger 18.45.

Årets julkalender, Tjuvarnas jul, är ett spännande kostymdrama som säkert kommer fånga hela familjen. Platsen är ett vintrigt Stockholm, gissningsvis nån gång i mitten av 1800-talet. Staden härjas av Klappsnapparna, som tar från de rika och ger till sig själva – eller snarare till Madame, tjuvligans matrona med drag av både Kommandoran och Jack Sparrow.

I berättelsens centrum står Kurre (Gustaf Hammarsten), ett ficktjuvsgeni och hans dotter som begåvats med modenamnet anno 2011: Charlie (Tea Stjärne). Tillsammans försöker de överlista svarthjälmarna, det vill säga polisen, men ganska snart når de fram till en moralisk gräns för vad som är rätt och fel.

Tjuvarnas jul lanseras som en klassisk julsaga i Charles Dickens anda. Det är att ta i för mycket, hos Dickens fanns en oändligt skarpare blick för klassamhället. (Den som vill fördjupa sig i Dickens samhällskritik kan med fördel läsa Vardagsord, en färsk antologi sammanställd av Jan Myrdal på Leopard förlag).

Intressant är dock att årets julkalender i nån mening behandlar barnfattigdomen, den enda fråga de senaste fem åren som socialdemokraterna har lyckats placera på den politiska kartan.

Efter de inledande avsnitten är det omöjligt att på förhand räkna ut sensmoralen, men det är svårt att tro att det sista avsnittet kommer vara en plädering för en radikal omfördelningspolitik. Också i den meningen verkar författarna Per Simonsson och Stefan Roos ha låtit sig inspireras av socialdemokraterna.

Publicerad: