ÅSIKT

Utredningen verkar riggad för Benny Fredriksson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

avÅsa Linderborg

KULTUR

I samma stund som Aftonbladet publicerade de fyrtio vittnesmålen om Benny Fredrikssons minst sagt auktoritära ledarstil tillsatte Stockholms stad en utredning. De var föredömligt kvickt – men snabbhet ska också prägla själva utredningen. Den ska nämligen vara klar redan på fredag, och skötas helt internt.

Stadsteaterns anställda har några timmar på sig att mejla in till HR-chefen eller till Stockholm stad om sina erfarenheter om arbetsplatsen. De är inte garanterade anonymitet. Och Benny Fredriksson ska vara i tjänst under tiden.

Stadsteatern är en stor arbetsplats, anklagelserna handlar om femton års chefskap och de är sällsynt allvarliga. Fredriksson anklagas för att han förvägrat anställda föräldraledighet, han har krävt en abort för en huvudroll, han har hotat riva kontrakt så snart någon vågar ha en egen åsikt, han har tafsat och han har skyddat dem som trakasserar etcetera. Detta har drabbat män som kvinnor, frilansare som fast anställda.

Med tanke på allt detta är det häpnadsväckande att huvudmännen inte tar in externa, professionella utredare som utan några som helst lojaliteter går till botten med Stadsteatern och Kulturhuset – så som många andra arbetsplatser tvingas göra den här hösten.

Dessutom: det är bara fast anställda på teatern som omfattas av utredningen, inte de oräkneliga frilansarna. En hör av sig till mig, hen säger att hen har 48 timmar på sig att försöka övertala scenarbetare som inte vågat säga ett knyst på femton år, att vittna nu.

En av Kulturhusets alla mellanchefer, Johan Wirfält, skrev igår ett öppet FB-inlägg där han menar att han inte alls känner igen sig i Joachim Kerpners avslöjande – för honom är Benny Fredriksson en helt annan människa.

Ja, säkert, Benny Fredriksson är omvittnat ljuvlig mot dem han vill. Och raka motsatsen mot dem han vill markera mot.

Det är modigt och viktigt att någon, likt Wirfält, vågar försvara sin arbetsplats mot alla anklagelser som viner den här Metoo-hösten, där rättssäkerheten helt är satt ur spel. Men det är rätt magstarkt att på ett enda bräde sopa bort fyrtio vittnesmål. Med all respekt, men det är inte Wirfälts livmoder som Benny Fredriksson har ställt krav på.

Inte heller Gerhard Hoberstorfers, Stadsteaterns fackordförande, som bifallit Wirfälts inlägg. Hoberstorfer spelar högt, flera av dem som vittnar torde ju kunna vara medlemmar i det förbund som borde föra deras talan.

De interna striderna blossar upp, vilket bara gynnar dem som sitter vid makten. 

För en utomstående verkar helt enkelt inte utredningen seriös, utan snarare riggad för Benny Fredriksson.

Denna artikel har kritiserats av Pressens opinionsnämnd.


ARTIKELN HANDLAR OM