ÅSIKT

På spaning efter den tid som var nyss

Hanna Olsson om de unga vuxnas omättliga nostalgisug

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avHanna Olsson

KULTUR

”Ska vi starta en podd?” är det nya ”ska vi starta ett band?”
Det som sägs över tre öl till någon som man tycker sig ha gott snack med, en öl till och man har ett – vad man tycker – helt unikt koncept.

Vissa blir av, det kanske till och med spelas in några avsnitt, men få slår igenom.

Men nästa gång du sitter där och har roligt flyt i konversationen och alldeles särskilt bra spaningar är det läge att ställa ett antal kontrollfrågor:

* Är jag och/eller min vän redan kändis? Bra, då kan ni köra om vad som helst.
* Är jag expert på något som folk vill veta mycket om? Det är också en möjlig ingång.

Men om allt annat misslyckas finns det ändå ett sätt kvar att skapa en poddsuccé, nämligen att få podden att handla om något som 80- och 90-talister kan bli nostalgiska över.

USA svämmar som vanligt över av exempel. Här diskuteras varje kapitel i alla Harry Potter-böcker i Binge Mode: Harry Potter och filmer som Jurassic Park och Forrest Gump dissekeras ner i minsta ruta av The Rewatchables. Båda två underhållande exempel.

Det finns även poddar som plöjer Beverly Hills och – förstås – nördfavoriten Buffy – the vampire slayer.

I Sverige kör komikern Petter Bristav med jämna mellanrum en omtitt av klassiska filmer i Va glor du på?, och de bästa P3-dokumentärerna handlar om nyhetshändelser från millennieskiftet. Det är ju inte konstigt om 80- och 90-talister vill få och behöver en uppdatering om mordet på 2Pac eller Lewinskyaffären.

Det står nog inte på förrän Kalle Linds SR-produkt Snedtänkt får en yngre härmapa som går igenom Big Brother-stjärnornas levnadsöden och Basshunters ackordföljder.

Den där frågan, ”ska vi starta en podd?” bör alltså följas upp av ett spånmöte. Ska ni se om Rederiet eller Sunset beach? Läsa om Twilight-serien eller prata om hårmascara? Bara fantasin sätter gränserna!

ARTIKELN HANDLAR OM