ÅSIKT

Världstjärna i Köpenhamn

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Glansdagar för Nordens
främsta operascen

Foto: Anna Netrebko.

Köpenhamnsoperan är med god marginal Nordens främsta operascen, vilket uppmärksammats en hel del internationellt. Sådant kan få goda följdverkningar. I hela operaroller framträder världens i dag mest omsusade sopran Anna Netrebko enbart på de stora scenerna i new York, London eller Wien, men för något år sedan pekade hon på Köpenhamnsoperan och förklarade att där vill jag sjunga. Och då blev det förstås så. I torsdags stod hon för första gången på en nordisk scen, och det i en av sina glansroller, Mimi i Puccinis Bohème. repris i dag lördag.

Netrebkos sopran är verkligen enastående, det är nästan kusligt att den mänskliga rösten har sådan skönhetspotential. Netrebko fyller den lilla parisiska brodösen med en så rik värld av luxuös välklang och subtila färgskiftningar, att verkan blir närmast surrealistisk. Men det är också litet av kvintessensen med operakonsten, ett slags emotionell surrealism, som inte någon annan konstart kan uppvisa.

Riktigt glädjande är att Köpenhamnsoperans egna sångare inte alls krymper till statister vid sidan av stjärnan. Peter Lodahl är en ungdomligt glödande Rodolfo, som fint matchar Netrebko i de berömda duetterna, och svenska Gisela Stilles Musetta är storartat briljant.

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM

Opera