Hanna Krall - lika mästerlig som Aleksijevitj

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Gunnar Bergdahl en bortglömd reportageförfattare

Hanna Krall (född 1935), polsk journalist och författare.
Foto: TT
Hanna Krall (född 1935), polsk journalist och författare.

Det litterära reportagets mästerskap har minst två kvinnliga ansikten. När nu all uppmärksamhet ägnas Svetlana Aleksijevitj, hennes böcker, drivkrafter och inspirationskällor saknar jag plötsligt Hanna Krall. Hon föddes i en judisk familj i Warzawa 1935. Hela hennes familj mördades i Majdanek dit hon åker varje år på ett symboliskt besök. Själv överlevde hon som ensamkommande flyktingbarn från gettot bland polska familjer. Hennes stora genombrott kom i slutet av 1970-talet med Hinna före Herren Gud. Det är den fantastiska berättelsen om Marek Edelman. Den ende från gruppen av unga män som ledde det förtvivlade upproret i gettot i Warzawa 1943 som överlevde. Men som inte tyckte sig passa som hjälte, som tystnade i 30 år och blev Polens främste hjärtkirurg.

Om Svetlana Aleksijevitj skildrar den sovjetiska människan så att säga inifrån med sin ukrainska mamma, belarusiske far och sitt liv mitt i den tid då de politiska kontinentalplattorna i Europa skapade jordbävningslika förändringar manar Hanna Krall i sitt författarskap fram Förintelsens verklighet och hur skuggorna sträcker sig rakt in i vår tid. Efter 1989 hade hon en storslagen produktiv period med böcker som Att dansa på främmande bröllop och Där ingen flod längre finns. Då utkom också Lokförare C:s föredömliga liv, en samling reportage som Stig Hansén och Clas Thor förtjänstfullt presenterade. (Det var för övrigt också de som först introducerade Aleksijevitj på svenska).

Stilmässigt finns det paralleller. Till och med Aleksijevitjs magiska punktering hittar jag hos Krall. Men en skillnad är att Krall ständigt är närvarande i sina möten med människor som minns. Så är också hennes egna erfarenheter.

Medan Svetlana Aleksijevitjs fantastiska svit om Sovjetmänniskan nu får världsspridning måste den som vill läsa Krall söka sig till antikvariaten – tiden second hand! – eller till bibliotekens magasinshyllor. Men gör det. Den tid som är vår behöver Hanna Krall för att bli begriplig.

Som Marek Edelman konstaterade i ett Polen där antisemitismen tog sig nya uttryck: ”Hitler förlorade politiskt men segrade ideologiskt.”

Gunnar Bergdahl

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.