Hårda män i Tanum

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hällristning ur boken ”Kinky rockcarvings in Sweden”.
Hällristning ur boken ”Kinky rockcarvings in Sweden”.

Hällristningarna i bohuslänska Tanum (1800–500 f Kr) är en av de viktigaste källorna till kunskap om nordisk bronsålder. I den lilla Kinky rockcarvings in Sweden (Ord & Vision) har Hjalmar Olsson samlat de Tanum-ristningar som för en nutida betraktare kan verka pornografiska: män som har sex med djur, med varandra och i grupp. Men framförallt män som hela tiden har stånd. När de jagar, krigar och plöjer. Kanske de återspeglar en viktig del av bronsålderskulturen. Men bara kanske – för som alla bronsålderslämningar är de svårtydda och öppna för olika tolkningar. Just därför är det intressant att visa upp dem.

Av någon anledning är boken skriven på engelska. Här ges ingen historisk bakgrund och inga seriösa kommentarer. I stället finns en liten skojig text under varje bild. En man med uppsträckta händer och bånge bredvid ett stort spjut får kommentaren: ”Whoa!! The standing spear ceremony really solved my erection problem.”

Denna skämttolkning behöver inte vara mer orimlig än den officiella historieskrivningen. Den i andra sammanhang mest återgivna Tanum-ristningen är den som brukar kallas brudparet – eftersom den anses föreställa ett bronsåldersbröllop mellan man och kvinna. En sådan slutsats är förstås inte omöjlig, men den vilar inte på någon vetenskaplig grund utan enbart på att man tolkar historien utifrån nutida samlevnadsformer. Ungefär som när Hjalmar Olsson kallar en ristning som föreställer en rad män med resta kön för ”Bronze age gang-bang”. Visst kan det ha varit så. Men det är ingenting vi vet.

Kalle Holmqvist

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.