ÅSIKT

Kriget som förevändning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ULLA MONTAN
Lika farliga som terrorister.
KULTUR

Antalet amerikaner som dödats av internationella terrorister sedan 1960-talet är ungefär lika många som de som under samma period dödats av blixten eller av bilolyckor förorsakade av rådjur eller av svåra allergiska reaktioner på jordnötter, konstaterar kolumnisten William Pfaff i International Herald Tribune (10 februari).

Men detta mycket begränsade fenomen tjänar som förevändning för ett permanent krigstillstånd. Bushadministrationen har lyckats uppnå detta, menar Pfaff, genom att blanda samman terrorismen med något mycket större: desperationen hos de muslimska ländernas befolkningar.

... men hotet kommer inifrån

"Al-Qaida och enskilda internationella terrorister är föremål för globala underrättelse- och polisinsatser", skriver Pfaff. "De utgör ett marginellt fenomen. Bushadministrationens sammanblandning av dem och de sociala omvälvningarna i deras del av världen exploateras för att permanenta förändringar i det amerikanska samhället som utgör ett mycket mer olycksbådande hot mot demokratin än något som Usama bin Ladin någonsin kunnat föreställa sig. Det radikala hotet mot Förenta staterna finns på hemmaplan."